Решението на Нидерландия за Шенген не е справедливо и аргументирано, то е обидно. Това коментира пред Дарик бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин. Според него единственият начин да отговорим е като по важна тема за Амстердам предприемем реципрочни действия.

Рюте да внимава, казаното от него не е позицията на Европа, заяви Зарков

По думите му България отдавна е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген, а Европейската комисия не веднъж е казвала, че страната ни е готова да се присъедини към пространството.

В Шенген винаги се е влизало с технически изисквания, които след като се изпълнят от дадената страна, тя влиза автоматично в пространството, припомни Ивайло Калфин. Но процедурата изисква единодушието на всички страни членки, като Калфин изтъкна, че Нидерландия редовно блокира присъединяването ни.

Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Калфин даде пример с темата за командированите работници, която е била много важна за Нидерландия, като в случая страната ни е проявила разбиране и е потърсила вариант, който да устройва всички.

По думите му подобно поведение не помага на европейската интеграция, въпреки че огромната част от страните членки са на мнение, че България е готова.

На 23 ноември Европейската комисия за пореден път потвърди, че България изпълнява всички необходими критерии и е готова да се присъедини към Шенген.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм