Днес, 8 декември, Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи ще вземе решение дали България да бъде приета в Шенген.

Гласуването ще стане преди обяд. Очакват се две гласувания - едното ще е за България и Румъния, а другото - за Хърватия, като за нея възражения няма. По всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще блокират присъединяването на Румъния и България. Канцлерът на Австрия Карл Нехамер официално съобщи, че правителството му ще преразгледа позицията си чак догодина.

България започва подготовка за сечене на евромонети

Вотът за България и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвидено гласуването за Хърватия.

Радев: Имаме всички шансове да влезем в Шенген през 2023 година

Снощи председателите на четирите най-големи групи в Европейския парламент - Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите, "Обнови Европа" и "Зелените/Европейски свободен алианс" изпратиха писмо до министрите на правосъдието и вътрешните работи, в което настояват днес те да дадат зелена светлина на България, Румъния и Хърватия за пълноправното им членство в Шенген до края на годината, което пък да гарантира отпадането на проверките на вътрешните им граници в началото на 2023 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм