Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през следващата година, съобщи вицепремиерът Иван Демерджиев пред български журналисти в Брюксел по повод отхвърленото от Съвета на ЕС днес предложение за присъединяването на нашата страна към пространството без гранични проверки.

Окончателно: България остава извън Шенген

България се представи много достойно, самото заключение на Европейската комисия и докладите, и становищата, показаха, че България и Румъния отговарят на всички изисквания за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически, обобщи Демерджиев.

Ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес, добави той по повод гласовете "против" на Австрия и Холандия. Вицепремиерът съобщи, че се очаква усилията да бъдат продължени от Шведското председателство на Съвета на ЕС от януари догодина. Нищо не е загубено, напротив, на прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас, каза той.

Радев: България и Румъния ще влязат в Шенген догодина, ако работят усилено

Не са определяни конткретни дати, разговорите предстоят. Австрия даде ясно да се разбере, че има компромиси, които би приела. Предлагаме включително съвместни наряди по границите. Готови сме за конструктивни решения, стига да са свързани с неща, които са полезни за опазването на границата. Нидерландия не поставя такива изисквания, там диалогът е по-труден, няма конструктивизъм в тяхната позиция, отбеляза вицепремиерът.

Попитан дали нашата страна ще предприеме ответни мерки, Демерджиев заяви, че в момента се обмисля диалог. Когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще кажа кои са следващите стъпки, посочи той.

Австрия налага вето на България и Румъния за Шенген

Припомняме, че България и Румъния остават извън Шенгенското пространство, след като не успяха да получат единодушна подкрепа от Европейският съвет в Брюксел.

Това се случи с 25 гласа за приемане и 2 против. Това съобщиха български дипломати, участвали в заседанието, цитирани от БТА.

Преди дни Нидерландия и Австрия заявиха, че няма да подкрепят страната ни за Шенген. Хърватия обаче ще стане член на Шенген, решиха още министрите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм