"Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава, присъединяването на България към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в това число и законодателна". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание. 

Радев: Имаме всички шансове да влезем в Шенген през 2023 година

„Законопроектите, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала в програмата за работа на Народното събрание. Изслушването ми по темата за Шенген е пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка, за която се хваща удавникът", коментира Донев.

Илхан Кючюк пред Дарик: Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, трудно може да бъде разделен

"Във фокуса на работа на МС и днес ще са изслушванеята на министрите от служебното правителство и вашите предложения за решения в полза на хората на България", подчерта служебният премиер и допълни, че в сряда ще бъде разгледан Проект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Австрия официално казва „не“ на присъединяването на България и Румъния към Шенген

МФ работи упорито и по проекта на закон за изменение и допълнение на БНБ, както и по промените по Кодекса за застраховане. Това е пакетът от законодателни мерки, свързани с подготовката на България за приемането й в Еврозоната, допълни той.

Донев припомни, че във вторник беше подписан Меморандум за разбирателство с ЕК и председателя на Еврогрупата за производството на евромонети в България. "С една дума ние вършим своята работа, нека и народните представители да свършат своята", каза още служебният премиер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм