Първият канцлер на германската империя Ото фон Бисмарк казва, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.

Информациите от последните дни са най-актуалните примери за това. Според изявление на ръководителя и собственик на руската частна паравоенна формация “Вагнер”, частите му са поставили под контрол град Соледар, а Бахмут е обкръжен.

Проф. Дичев по Дарик: Почитателите на режими като на Путин имат носталгия към силната ръка

Западните източници не можеха да потвърдят тази информация, а украинската страна коментира, че сраженията продължават, но нито Соледар е превзет, нито Бахмут - обкръжен.

Темата коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио военният експерт доц. д-р Велизар Шаламанов.

Политолози пред Дарик: Войната в Украйна осветли тежки зависимости в политиката

На въпроса на кого да вярваме в информациите от фронта, той отговори така: "Напълно достоверен източник няма, но това, което е абсолютно сигурно, е че не трябва да се вярва на руската страна, тъй като тази война започна с твърди изявления, че Русия няма да напада Украйна. Абсолютно всичко, което излиза от Кремъл, трябва да бъде разглеждано като пропаганда с цел въвеждане в заблуждение на украинците, на свободния свят, създаване на разделителни линии".

Според него не трябва да вярваме на Русия, трябва да вярваме на основните институции на свободния свят и най-вече органите на НАТО. "Ако сме обективни, почти всичко, което е изразявано като позиция от страна на НАТО, се оказва вярно. И на 100% това, което е казано от Путин и неговия екип, се оказва лъжа", коментира още доц. Шаламанов.

Юлиан Попов пред Дарик: Политиката на Путин в рубли не доведе доникъде

По думите му очакваната мобилизация на Русия е закъсняла и реалните попълнения идват точно сега. "Тези 300 000, които сега се въвеждат в бой и създават числено превъзходство - това увеличава рязко загубите на руската страна, но те ще направят и втора, и трета вълна на мобилизация, и ще опитат и тази година да използват това числено превъзходство", посочи военният експерт.

"Очевидно има евроатлантическо мнозинство в парламента, именно затова се взе решение за оказване на военна помощ за Украйна. Има такова мнозинство и в страната, но това прави "петата колона" още по-агресивна и настъпателна", на мнение е доц. Шаламанов.

Шойгу: Русия ще продължи да развива ядрената триада

Той заяви, че това, което чува и вижда от страна на президента и служебното правителство, е твърдо преследване на три приоритета:

  • Осуетяване на военна помощ от България към Украйна;
  • Придобиване на изтребители "Грипен" с цел блокиране на модернизацията на българската армия и разполагане на сили на НАТО, които да компенсират нашите дефицити;
  • Удържане позициите на силно кремълско влияние в основните институции в България, включително в медиите.

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

"Ако някой си въобразява, че Зеленски ще тръгне на преговори да капитулира пред Русия или да предаде половината от Украйна на Русия, това мисля, че е крайно нереалистично. Би взривило целия международен ред и би довело до съвсем преки заплахи за България", заяви още доц. Шаламанов.

Военният експерт е на мнение, че отказът да бъдем съпричастни към Украйна и свободния свят няма да наклони везните към Русия, но успехът ще бъде постигнат с много повече жертви и страдания. "Това наше поведение – на президента, служебното правителство – няма да бъде забравено от украинците и свободния свят още дълго време", каза той.

ЕС и НАТО с обещание за повече подкрепа за Украйна

Според доц. Шаламанов сегашното настояване за придобиване на изтребители "Грипен" е абсолютно необяснимо.

"Придобиването на "Грипен" само ще забави усвояването на Ф-16. Освен това, със сигурност ще забави модернизацията на сухопътните войски и военоморските сили", посочи военният експерт.

Той предложи и една, по думите му, добра алтернатива: "да бъде стартирана една добра програма в рамките на 700-800 млн. лева за изграждане на модерна комуникационно-информационна инфраструктура в сферата на отбраната и сигурността, която да позволи интеграция на Ф-16, федериране със системите на НАТО и по този начин да стане основа на кибер устойчивостта на България, а заедно с това да бъде и инвестиционен фонд за иновации".

„Убийците на танкове“. Американски бойни машини минават през България на път за Украйна (видео)

Според доц. Шаламанов съществуват три кардинални проблема:

  • Голяма част от българите не разбират Запада, към който принадлежим;
  • Западът има трудност да разбере какво правим ние;
  • Поради пропагандата и поради заблуждението, в което се въвеждат гражданите от най-високо ниво, ние не разбираме какво става в Украйна и че там се решава бъдещето на Европа.

Зеленски: Украинските сили устояват на яростните атаки срещу Соледар

Доц. Велизар Шаламанов бе категоричен, че без решение на тези проблеми България няма да може да се движи напред и ще продължи да изостава спрямо другите европейски страни, въпреки че ще бъде многократно по-добре от всяко управление извън НАТО и ЕС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм