НАТО и ЕС обещаха да увеличат подкрепата си за Украйна и да засилят сътрудничеството между Европа и ръководения от САЩ алианс, съобщават от БГНЕС.

„Убийците на танкове“. Американски бойни машини минават през България на път за Украйна (видео)

"Трябва да продължим да укрепваме партньорството между НАТО и Европейския съюз. И трябва да продължим да засилваме подкрепата си за Украйна", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, след като подписа съвместна декларация с висши представители на ЕС.

Съединените щати, Германия и Франция обявиха, че сега ще доставят на Украйна и бронирани бойни машини, но Киев моли да му бъдат изпратени и модерни тежки танкове.

Възможно ли е падналите ракети в Полша да бъдат прелюдия към сблъсък между Русия и НАТО?

"Смятам, че Украйна трябва да получи цялото необходимо военно оборудване, от което се нуждае и с което може да се справи, за да защити родината си", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Това означава, разбира се, модерни системи за противовъздушна отбрана, но също така и други видове модерно военно оборудване, стига то да е необходимо за защитата на Украйна."

Столтенберг заяви, че западните поддръжници на Киев ще се срещнат следващата седмица с министъра на отбраната на Украйна, "за да обсъдят точно какви видове оръжия са необходими и как съюзниците могат да предоставят тези оръжия".

Столтенберг: Подценяването на Русия може има сериозни последствия за Северния регион

"Не става въпрос само за добавяне на повече системи, повече платформи, повече оръжия, но и за гарантиране, че платформите, оръжията, които вече сме предоставили, работят както трябва", каза той.

Двете организации се съгласиха, че НАТО, подкрепена от военната мощ на Съединените щати, остава основата на европейската сигурност, въпреки опитите на ЕС да засили ролята си в отбраната.

"Нашата декларация ясно показва, че НАТО остава в основата на колективната отбрана и продължава да бъде от съществено значение за евроатлантическата сигурност", заяви Столтенберг.

Турция с рекорден износ на оръжие през 2022 година

"В нея също така се признава стойността на една по-способна европейска отбрана, която допринася положително за нашата сигурност и е допълваща и оперативно съвместима с НАТО

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм