Известните като "убийци на танкове" американски бойни машини "Bradley" (Брадли), с които САЩ помагат на Киев, минават през България на път за Украйна, пише Mediapool. 

Гръцки медии проследиха трансфера на бойните машини, които Украйна за пръв път ще може да използва.  

САЩ обмислят изпращането на бойни машини „Stryker“ в Украйна

На пристанище "Александруполис" те се прехвърлят от кораби на камиони, които ги транспортират до Украйна. Маршрутът по суша преминава през България, отбелязва държавното радио.

По-рано украинският президент Зеленски каза, че украинската армия има нужда точно от този вид бойни средства.

За разлика от предоставените вече на Украйна бронирани коли М113, "Брадли" е добре въоръжена с мощно 25-милиметрово оръдие и противотанкови ракети Ти Оу Дабъл Ю. 

Зеленски: Украинските сили устояват на яростните атаки срещу Соледар

САЩ разполагат с голям брой машини "Брадли", но някои модели са по-стари и имат нужда от модернизация. Доставката на машините се обсъжда от седмици. 

Френският президент Еманюел Макрон също гарантира на украинския президент Володимир Зеленски, че правителството му ще предостави "леки танкове". 

Смята се, че става въпрос за бронираната машина AMX-10 RC. 

ОССЕ: От началото на войната в Украйна трафикът на хора е нараснал значително

Украйна обяви, че се нуждае и от германски танкове "Leopard" (2), но засега Берлин не е взел подобно решение, въпреки че съюзниците, в това число и САЩ, имат подобни очаквания. 

Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън обаче обявиха наскоро, че техните страни ще изпратят до 40 германски "Marders" и около 50 американски "Bradley".

Украйна проявява интерес и към танкове, с които България разполага, но засега страната ни официално отказва подобни доставки.

Столтенберг: Подценяването на Русия може има сериозни последствия за Северния регион

Първият военен представител на България в НАТО генералът от резерва Съби Събев коментира, че България "спокойно” може да предостави 30-40 танка на Украйна. 

"След това, ако успеем да издействаме от нашите съюзници да дойде такъв брой "Пантери” или някои други, където има излишъци, ще бъде добре", коментира той пред NOVA миналата година.

Към момента България води преговори със съюзниците какви заместващи способности може да получи от тях, ако предостави още военна помощ на Украйна, но няма публична информация за хода им. 

Руската инвазия в Украйна е предизвикала най-голямата бежанска вълна от Втората световна война насам

Министерството на отбраната на Северна Македония вече потвърди изпращането на танкове Т-72 на Украйна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм