"При всички положения ситуацията в Пловдив е свързана с местните избори", започна анализа си на актуалните събития доц. Татяна Буруджиева. Според нея предстоящата кампания е сериозен риск за ГЕРБ заради дългия период, в който те управляват на местно равнище.

Колкото по-бързо една партия успее да си структурира новото предложение пред избирателите, толкова по-добре, смята тя. Явно са преценили, че Здравко Димитров носи твърде много щета, за да го подкрепят за още един мандат, допълни експертът. Според Буруджиева партия като ГЕРБ в подобна ситуация изгражда стратегия, чрез която да контролира щетите и да реши кое да запази и от кое да се лиши.

Атанас Радев за darik.bg: БСП може да е „златният пръст“, който да реши бъдещата коалиция

Социологът Павел Вълчев каза, че ГЕРБ практически държат цялата местна власт в страната и оттук могат само да губят. Според него случващото се в Пловдив кореспондира със започната стратегия на ГЕРБ за местните избори. Той посочи, че разграничаването от някои кметове е неизбежно, но е и нож с две остриета, тъй като дава хляб и на опозицията.

По отношение предстоящите избори за Народно събрание и евентуални конфигурации за управление Буруджиева смята, че предстоящите местни избори могат да успокоят партиите в центъра, защото има риск да бъдат санкционирани на местния вот.

Председателят на Студентския клуб на политолога: Речите на политиците са като ситком

Вълчев допълни, че ГЕРБ излизат от изолацията, докато обратното виждаме при ДБ и ПП. Ако новото обединение спечели, може и да не успее да формира правителство с първия мандат. Според него се очаква още по-ниска избирателна активност. Той обясни, че всяка една партия губи от подкрепата и всеки глас ще бъде важен на предстоящите избори. Това ще направи предстоящата кампания изключително важна, допълни той.

Според доц. Буруджиева тази кампания може да бъде гледана и като първи етап на предстоящите местни избори. 

За Буруджиева голяма изненада би било висок резултат на БСП. Тенденцията там би трябвало да е негативна и ако те получат висок резултат, това ще бъде изненадващо. Тя отбеляза това в контекста на връщането на хартиената бюлетина - нещо, което някои хора сочеха като причина за по-ранния им нисък резултат. Силно изненадващо ще бъде, ако ДПС решат да покажат мускул и да се позиционират на второ място, допълни тя.

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

Като друг фактор за предстоящите избори бяха посочени и подписките за референдумите, които в момента вървят успоредно.

Според Вълчев това е предизборен популизъм. Партиите очакват от тези стъпки да се разшири електоралната подкрепа, смята той. При ИТН това е едно намигване и към президента и опит за повишаване на подкрепата, допълни той.

Кого обслужват и на кого вредят изборните правила в България

Буруджиева отбеляза, че в случая и двете партии използват двете подписки за електорални цели. "Възраждане" имат ясно поставена цел и вървят по някаква логика. Една такава подписка дава възможност да стигнеш до всеки и да заговориш всеки. Не е за пренебрегване личният контакт, който "Възраждане" в момента осъществяват с хората, допълни тя. Едва ли всеки подписал се ще гласува за тях, но контактът също е важен в дългосрочен план, обобщи Буруджиева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм