Депутатите в Народното събрание предстои да разгледат законопроектите за край на дерогацията за руски петрол. Те ще стигнат до пленарната зала, въпреки че в сряда бяха отхвърлени от енергийната комисия, напомня NOVA. Комисията по енергетика не прие отпадане на дерогацията за руския петрол

Единият законопроект е изготвен съвместно от ГЕРБ и ДПС, като с него се предлага дерогацията да приключи на 1 януари. Според втория законопроект на „Продължаваме Промяната” за краен срок се предлага 15 март. Към настоящия момент дерогацията важи до октомври догодина.

Дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г. настояват от ГЕРБ и ДПС. Това заяви на брифинг в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, като обясни, че внасят за това законопроект, на който вече са се подписали Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев.

По думите му Христо Иванов е казал, че ще подкрепи инициативата, ако Борисов стои зад нея. Добрев добави още, че в сряда на извънредно заседание енергийната комисия ще се разгледа предложението, а в четвъртък ще предложи то да се гледа на две четения в пленарната зала.

Делян Добрев коментира, че след това изявление може да се счита, че Кирил Петков и цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната - Демократична България" биха подкрепили отпадането на дерогацията.

Той посочи, че България в последните една година и половина е четвъртият най-голям клиент за руски петрол в света - от 15 млн. барела страната ни е започнала да купува 45 млн. барела. “Какво се случва с тези огромни количества руски петрол - очевидно те не се продават на пазара на България, повече от 60 процента от тях се изнасят. Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Затова вече получаваме сигнали и от Европейската комисия”, посочи Добрев. 

По думите му дерогацията никога не е била необходима на България, тя облагодетелства "Лукойл" и режима на Путин.

На 22 ноември парламентарната икономическа комисия реши вносът на суров руски петрол да спре между 1 и 15 март 2024 г. Комисията прие на първо четене предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за изтегляне още по-рано прекратяването на даденото от Брюксел изключение за страната ни от петролното ембарго срещу Русия. То бе до 5 декември 2024 г., парламентът го намали до 1 октомври 2024 г., но след започнали още преди местните избори пререкания за това постига ли дерогацията смисъла си, некоалиционните партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха това да стане в началото на март.

Според внесения нов текст в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, вносът на руски петрол ще бъде прекратен "в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм