Депутатите приеха окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Той е част от пакета закони, които българският парламент трябва да приемаме, за да получи втория транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

С тях се въвежда европейска директива, чиято цел е да се знае собственикът на средства и това къде отиват те, за да не могат да се насочват към процеси на изпране на пари, придобити от престъпна дейност, или към терористична дейност. Промените целят и превенция при установяване отношения между лица и институция респондент от трета държава.

ДАНС, БНБ, НАП, Министерството на финансите и други институции ще публикуват списък с държавите, които се определят като високорискови.

Предвидено е вписването в публичен регистър към Националната агенция за приходите да бъде условие за извършване на дейности по занятие за предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм