Депутатите приеха оконачателно промени във Валутния закон, които целят транспониране на европейски регламент в българското законодателство. С измененията се дава възможност митническите служби при основателни съмнения да задържат на границата пренасяни в брой недекларирани средства. Разпоредбите ще важат и при пренос на суми под 10 000 евро, които по закон не е нужно да се декларират.

От опозицията изтъкнаха, че промените отварят широко вратата за корупция и тормоз над граждани. Димо Дренчев от "Възраждане" коментира, че това е вратичка за административен произвол. Тошко Йорданов от "Има такъв народ" заяви, че европейският регламент предвижда отнемане на средства до разрешените 10 000 евро само при доказателства за пране на прани и финансиране на тероризъм.

От управляващото мнозинство пък посочиха, че регламентът има за цел да се бори със злоупотребите при свободното движение на стоки и услуги. Мартин Димитров от ПП-ДБ обясни, че законът цели премахване на злоупотребите при движението на парични средства. Димитров допълни, че за да не се допускат злоупотреби от страна на митничарите, трябва да има незабавни санкции при нарушения от тяхна страна.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм