В продължение на няколко часа депутатите обсъждаха на второ четене изцяло новия Закон за противодействие на корупцията. Заседанието обаче приключи без да бъде гласуван нито един параграф.

В закона се предвижда настоящата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да се раздели на 2 отделни звена. Едното ще се занимава само с отнемане на незаконното имущество, а другото с разследване на корупционни престъпления. 

Създаването на Комисия за противодействие на корупцията предизвика най-много спорове между политическите сили. Между първо и второ четене на закона депутатите приеха редица промени, които значително промениха първоначалната идея на вносителите.

Между първо и второ четене депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС гласуваха редица промени, които значително измениха първоначалния закон. Така например броят на членовете на Комисията за противодействие на корупцията беше намален от седем на трима, които ще имат 6-годишен мандат и ще заемат председателския пост за по 2 години.

Стою Стоев от ПП-ДБ предложи да бъдат намалени изискванията за стаж и образование на кандидатите, които да могат да имат и икономическо, а не само юридическо образование.

От ПП-ДБ предлагат още членовете на Комисията за противодействие на корупцията да се избират от номинационна комисия, която трябва да прави препоръчително класиране. Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС това не трябва да се допуска.

Друго предложение е новата комисия за борба с корупцията да има свое звено, което самостоятелно да прилага СРС-та при разследване за корупция.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм