"Повече от ясно е, че има нужда от промяна", каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на дискусията "Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото", в Централния военен клуб в София, предаде БТА. 

"Прокуратурата ясно показва несъвършенствата си, демонстрирайки ги пред цялото общество. Висшият съдебен съвет показа, че има сили и способи да се пречисти", каза Сарафов.

Демонтирането и разграждането на прокуратура ще е в ущърб на съдебната система и обществото, посочи той.

"Напоследък е модно да се обругава прокуратурата. Преди десет години имаше период, в който съдът беше виновен за всичко. Това не доведе до справедливост", коментира Борислав Сарафов.

Според него балансът е изместен в защита правата на обвиняемия, за сметка на правата на пострадалия.

"Някой трябва да има право да нарежда проверки на всички прокурори, за да не злоупотребяват с права или да не изпълняват служебни задължения. Иначе ще има случаи на местен феодализъм", предупреди Сарафов.

Има опасност вместо контрол върху един главен прокурор, обществото да има 28 всевластни окръжни прокурори, смята той.

В състава на прокурорския съвет може да попаднат хора с недобро познаване на естеството на прокурорската работа, смята Борислав Сарафов. 

Ако главният прокурор ще е ръководител само на 80-90 човека от Върховната касационна прокуратура, няма как той да отчита дейността на цялата прокуратура, посочи още и.ф. главен прокурор. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм