“Повтаря се лъжа, че са били обсъждани съкращения и замени на директори на училища, това нещо не е вярно. Преговорите с ГЕРБ продължават, има напредък”. Това заяви номинираният за премиер с втория мандат акад. Николай Денков, цитиран от БГНЕС.

“Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ, не е вярна. Търсим експерт, специалист, неполитическо лице”, каза още акад. Денков. Той обясни, че се търси подкрепа от ДПС за конституционната реформа, но не са говорили за кабинет.

Борисов няма да даде имунитета си. Как реагираха партиите? (обзор)

Относно възможността да има компромис Асен Василев да не бъде финансов министър, акад. Денков уточни, че "зависи от гледната точка".

“От гледна точка на бюджета по-добър експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам. Няма индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат, напротив, той ще бъде нормален”, каза още мандатоносителят.

След връчването на втория мандат: Условия, обвинения и призиви за разговори (обзор)

“Предстои ни подготовката и на новия бюджет. Аз и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите, че отношението към администрацията ще бъде такова, каквото се изисква по закон”, подчерта Денков.

Относно това дали ГЕРБ предлагат кандидатури за министерски позиции акад. Денков отговори положително, като обясни, че с Мария Габриел се обсъждат различни варианти. “Това, което се пише, че ще е 50/50, са дизайни, които не отговарят на истината”, отбеляза акад. Денков. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм