Бойко Борисов няма да даде доброволно имунитета си. Това заяви самият той в кулоарите на парламента. Кандидат-премиерът на „Продължаваме промяната–Демократична България“ акад. Николай Денков призова прокуратурата да не се използва като бухалка.

"Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента", заяви Бойко Борисов.

Борисов: Категорично няма да дам имунитета

"Това, което виждаме, е едно активизиране на прокуратурата - за няколко дни свърши повече работа, отколкото за последната една година", обясни акад. Николай Денков.

"Държавата трябва да бъде управлявана, и то от народните представители, които имат мнозинство. Това, което виждаме, е опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите. В момента, в който първите две сили казаха, че са готови да управляват видяхте какво се случи, добави Денков

Денков за имунитета на Борисов: Прокуратурата да не се използва като бухалка

По думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ситуацията е много сериозна. Свидетели сме на тотален разпад на държавата, обясни той.

Мустафа Карадайъ беше категоричен, че формулата за излизане от войната между различните власти е първо да пресече деинституционализацията на държавата.

Карадайъ: Свидетели сме на тотален разпад на държавата

"Всяка една от трите власти - законодателна, изпълнителна, съдебна, има своите проблеми, и то не от днес. И в един момент в тази ситуация вече наблюдаваме война между институциите и различните власти", каза още той.

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че ще подкрепят свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ, ако се стигне до пленарна зала.

Балабанов: ИТН ще подкрепи свалянето на имунитета на Борисов

“Ще гласуваме против кабинет с втория мандат, но ще гласуваме “за” свалянето на имунитета на Борисов”, уточни Балабанов.

От своя страна лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов каза: "Още вчера призовахме Бойко Борисов да реши този проблем и се откаже от имунитета си сам, както постъпих и аз, както постъпват и други хора в този конкретен случай".

Костадинов: Няма как да има стабилно редовно правителство

Георги Свиленски от БСП също призова Борисов да си даде имунитета сам.

“Разбира се, че в пленарна зала ще гласуваме “за” свалянето на имунитета на Борисов. Законната процедура за завършване на всяко едно производство е през съдебната зала, не през парламента”, заяви Свиленски.

Припомняме, че във вторник Софийска градска прокуратура поиска сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм