ГЕРБ призова „Продължаваме промяната-Демократична България“ да преосмисли формата, състава и личностите на проектокабинета си. Те пък от своя страна поискаха среща с ГЕРБ, за да обсъдят какво точно имат предвид. От „Има такъв народ“ бяха категорични, че няма да се явят на разговори с „Продължаваме промяната-Демократична България“ и разкритикуваха ГЕРБ за решението им. Критики имаше и от ДПС.

ГЕРБ към ПП-ДБ: Сменете подхода

След връчването на втория мандат за съставяне на кабинет на „Продължаваме промяната-Демократична България“, от ГЕРБ излязоха с първа реакция. Мария Габриел заяви:

“Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих”.

От ПП-ДБ призоваха ГЕРБ да седнат на масата за разговори

Според Габриел от кризата се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено-политическия живот и цел.

Томислав Дончев уточни, че това не е ултиматум към „Продължаваме промяната-Демократична България“, а приятелски съвет.

"Освен всичко, което каза Мария - недоверие между партиите, липса на посока, война между институциите, искам да кажа нещо, което да не бъде приемано като ултиматум, а като приятелски съвет - сменете подхода. Няма да стане така! Вземете пример от нас - направихме всички възможни и невъзможни компромиси - няма да е с първия, а с втория мандат, няма да е с политически фигури - добре.., направете компромиси! Не може с 15% от народните представители да получите цялата власт - не е честно, не е европейски, не е демократично", каза Томислав Дончев.

Тошко Йорданов: Решението на ГЕРБ е слабо и вредно

Николай Денков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ призова ГЕРБ да седнат на масата за разговори, за да обсъдят какво се крие зад смяната на подход и състав.

"Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът на ГЕРБ", обясни Денков. Така че в определен смисъл той е очаквал такава реакция. "Това, което мога да кажа, е че разговорите по такива важни въпроси не трябва да се обявяват през медиите", добави той.

Карадайъ: Умнокрасивитетът днес се представя като заместител на държавните органи и институции

Според Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ решението на ГЕРБ е слабо и вредно. Той бе категоричен, че няма да се явят на разговори с „Продължаваме промяната-Демократична България“.

"Останалите политически сили да се съберат и да говорят за експертен кабинет без ПП. Това е компромис”, заяви Йорданов “Ние на разговори с хора, които са държавни изменници, няма да ходим”, каза още той.

От трибуната на Народното събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че днес сме свидетели на деинституционализация на държавата.

От БСП запазиха мълчание.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм