Премиерът Николай Денков е имал разговор с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, по време на който тя е заявила, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица. Това каза той на брифинг в Народното събрание, като допълни: "Ще имаме възможност да обсъдим и състава на МС, след което да продължим дискусията с лидерите. "Готови сме да влезем в преговори, при които да бъдат разгледани различни варианти, така, че да се намери най-подходящото решение"

"Същината на разговорите, която в момента е много повече в парламента, е дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди 9 месеца, свързани с правосъдната система, с външно политическите приоритети и с регулаторите, от които зависи живота буквално на всеки българин и бизнеса му. Ако и ние видим, че можем да работим позитивно, ще се опитаме да го направим", каза още Денков.

По отношение на ротацията Николай Денков заяви, че е важно с Мария Габриел да запазят добрия тон, за да си имат доверие и да продължат да работят заедно, което, по думите му,  до момента е факт. Наред с това, за да съществува правителство, то трябва да изпълнява програмата, договорена в самото начало.

Основният акцент в меморандума е как народното събрание ще продължи да работи по отношение на ключовите си приоритети, каза още премиерът, като допълни: "Управленската програма е до края на 2024 г. Естествено е, че тя трябва да бъде обновена, естествено е министрите да бъдат подбрани така, че да могат да я изпълнят, и това е прекият ангажимент на Министерския съвет".

Той добави, че има разбирателство между ГЕРБ и ДПС, но дали то стига до там да има нови избори, не може да каже. "Правителството има смисъл да съществува, само, ако изпълнява приоритетите, за които е създадено. Ако те решат, че не искат да участват в изпълнението на тези приоритети, те могат да предизвикат избори, това е тяхно право".

Във връзка със 9-те месеца на кабинета, Николай Денков заяви: "Нашата цел е, в края на следващите 9 месеца, да знаем, че сме излекували до колкото е възможно тази система, и това няма нищо общо с това какво кафе е пито. Има общо с това какви закони са приети в Народното събрание и какво е изпълнено от управленската програма в Министерския съвет".

По отношение на Украйна Денков посочи, че тя трябва да бъде подкрепяна по всеки един начин, който не затруднява нашите възможности: "Украйна в момента се бие буквално на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички ние познаваме в България. Ако Украйна загуби, опасността да се прехвърли конфликта в съседни държави е напълно реална".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм