"Намирам меморандума като ултиматум и опит да променяме закони според партийни интереси". Това заяви вицепремиерът Мария Габриел пред журналисти на брифинг в Министерството на външните работи.

В коментар по повод предложения от ПП-ДБ меморандум, Габриел заяви, че съзира една единствена цел - "политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите"

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи, смята Габриел.

"Безспорно съдебната реформа е приоритет, но в така предложения документ за всеки лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно могат да бъдат постигнати в рамките на 9 месеца. Това е програма за цял управленски мандат и ако беше толкова лесно, защо не ги заложихме и не ги постигнахме до този момент", попита Габриел.

По отношение на текстовете, свързани със службите за сигурност, вицепремиерът зададе въпроса - какво налага тези промени и защо е фиксиран срокът 01.06.2024 г., който съвпада с евроизборите. 

Огромна част от управленската програма - еврозона, икономика, образование, здравеопазване, регионална политика, енергетика, според Габриел липсват в меморандума. "По-малко важни ли ще са за управлението на страната в този период", обърна се Габриел към партньорите си в управлението.

Ако целта е била документ, около който управляващото мнозинство да се обедини и управлява, защо тогава меморандумът не е подписан по-рано, както са предлагали от ГЕРБ, попита Габриел и допълни, че "документ, разработен само от едната страна и изпратен на другата по приложение за чат, не цели постигане на съгласие, това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаване на съвместното управление".

"Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация, както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко си има граници. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията", категорично заяви вицепремиерът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм