"Помощта за Украйна ще продължи, но се действа по-бавно отколкото е необходимо". Това каза в ефира на Дарик в предаването "Без претенции" бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

Той изрази притесненията си по ненавременната реакция на Европа в тази сложна политическа обстановка и призова за по-решителни действия на бъдещите европейски лидери:“Всъщност това не е война за териториите, това е война за света, в който ще живеем, след войната”, посочи Попов.

Според него в момента агресорът печели време за водене на своята вътрешна политика в полза на войната.

„Лидерите на големите европейски държави не оцениха правилно обстановката поради надменност и непознаване на ситуацията в Русия“, коментира той.

На въпроса дали държавите слагат Украйна на заден план в последно време, Попов отговори: „САЩ са се фокусирали върху изборите и вътрешните конфликти“, а за останалите демократични държави допълни: „Западните демокрации реагират по-бавно и по-трудно. Искам следващите хора да знаят, че тази война ще доведе до по-различен свят.“

Ген. Константин Попов определи ситуацията в българската армия като притеснителна и добави, че има липса на уважение към професията. Според него това е предизвикано от недостига на средства за армията, липсата на уважение от страна на обществото и по-ниските заплати на военнослужещите.

Въпреки тези проблеми той увери, че вижда светлина в 2025 г. заради по-новата техника, която ще пристигне и допълни, че по този начин военнослужещите ще се чувстват по-достойни и ще се гордеят от професията си.

Вижте целия разговор тук:

Част 2:

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм