Списъкът на делата в районния съд в Ефремов миналата седмица изглеждаше далеч от нова офанзива в репресиите на Русия срещу онези, които се противопоставят на войната в Украйна, пишат от Politico. 

Съдиите в провинциалния град, разположен на четири часа път с кола южно от Москва, разгледаха дело за дребна кражба и друго за шофиране в нетрезво състояние. Освен това проведоха предварително изслушване по дело за родителски права, което на хартия е просто формалност. Но за мнозина, събрали се в Ефремов този ден, това беше знак, че руските власти са готови да ударят противниците си там, където ги боли най-много: техните деца.  

Отправил ли е наистина Зеленски заплаха към САЩ, че децата им ще умират във войната в Украйна?

"Пред очите ни се разиграва трагедия и единственото, което можем да направим, е да им покажем, че виждаме какво правят", казва Кристина Маркус, 38-годишен ИТ мениджър, която е пътувала шест часа с автобус от Москва, за да присъства на изслушването.

Делото се отнася за Алексей Москальов и 12-годишната му дъщеря Маша, която привлича вниманието на властите, когато през април миналата година рисува проукраинска рисунка в училище. Близо година по-късно Маша е под държавна опека. Баща ѝ, Алексей, е изправен пред две съдебни дела: едното е за ограничаване на родителските му права, а второто - за "дискредитиране на руската армия", което може да го вкара в затвора.

Може ли да видим Путин на подсъдимата скамейка?

В служба на родината

В центъра на Москва е възможно да забравите, че страната е във война. Но не и в места като Ефремов в Тула, регион на юг от Москва, управляван от бивш телохранител на президента Владимир Путин

По централната улица на Ефремов има надпис, който призовава за "Свят без нацизъм!". От време на време се чува прелитането на самолет от близката военновъздушна база. А на местното гробище десетки загинали в боевете в Украйна са прясно погребани. 

Имената им са изброени на уебсайта на училище № 9, което Маша е посещавала, над собствения му персонал. Плакат отстрани на училището рекламира събирането на средства за "семействата на защитниците". 

В продължение на години образователната система на Русия е променяна и модифицирана, за да се подчини на ревизионистичната история и патриотизма на президента. Пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през февруари миналата година ускори и официализира този натиск. От септември насам сутрините в понеделник започват с издигане на руското знаме и изпълнение на химна, последвани от урок по патриотизъм. 

“Слава на Украйна”: Застреляният мъж, изкопал сам гроба си, ни напомня, че Русия не се променя

Учениците на 9-годишна възраст се насърчават да разсъждават върху идиоми като: "Да обичаш родината си означава да й служиш".

Въпреки че учебната програма е задължителна, реалният контрол е малък и много зависи от отделните училища, учители и родители. Училище № 9 в Ефремов не е от тези, които се отпускат. 

Още преди войната органите на реда ще бъдат канени да изнасят лекции на учениците по "превенция на престъпността". Видеоклипове, разпространявани в интернет, показват как 7-годишни деца "полагат клетва" като част от специален кадетски клас за "бъдещи полицаи"

Проблемите на Маша започват малко след началото на войната, когато учителката ѝ по рисуване възлага на класа да създаде картини в подкрепа на руските въоръжени сили. На картината на Маша са изобразени жена и дете, застанали до знаме с надпис "Слава на Украйна" на пътя на ракетен дъжд, идващ откъм руското трицветно знаме с надпис: "Не на войната".

Версиите за това какво се е случило след това се различават. Според бащата на Маша учителката е информирала директора на училището, който след това е задействал полицията. Директорът е заявил пред медиите, че не е направила това. 

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Във всеки случай бащата и дъщерята са били посрещнати от полицията в училището на следващия ден и отведени за разпит. Същия ден Москальов е глобен за "дискредитиране на армията" заради коментар в социалните мрежи, в който сравнява руските войници с "изнасилвачи" - като по този начин, според съдебно решение, "подкопава доверието в специалната военна операция". 

Ден по-късно те отново са разпитани - вече от ФСБ, руската служба за сигурност. "В продължение на три часа и половина ми казваха, че не възпитавам правилно дъщеря си и казаха, че ще ми я отнемат и ще ме вкарат в затвора", разказва Москальов пред изданието OVD-Info.

Изплашено, семейството се премества в близък град. Но през декември ФСБ отново почукала на вратата. По разказите на Москальов те нахлуват в дома му, пребиват го и го принуждават да слуша руския химн с пълна сила в продължение на часове. Отново му повдигат обвинение за дискредитиране на руската армия в социалните медии, което сега е криминално престъпление, наказуемо с три години затвор. 

Ограничаване на родителските права 

Москальов е единственият настойник на Маша (майка ѝ е извън семейството, откакто тя е на 3 години). Страхувайки се да не загуби дъщеря си, Москальов споделя историята си с две независими медии. Два дни след публикацията, на 1 март тази година, той отново е задържан. 

„Редуваха се да ме изнасилват“: Оцелели украинки разкриват как руските войници използват сексуалните нападения „като оръжие във войната“

Въпреки че на следващия ден е освободен под домашен арест, дъщеря му остава в държавен арест. Социалните служби съобщават, че тя е задържана в местния "център за социална рехабилитация". Висока зелена ограда отделя Маша от всеки, който иска да я види или да говори с нея. 

По неизвестни причини градските власти са подали молба до съда за ограничаване на родителските права на Москальов. 

Около случая е поставен санитарен кордон: Адвокатът на семейството, Владимир Билиенко, е подписал споразумение за неразкриване на информация, което го принуждава да действа внимателно

Позовавайки се на необходимостта от конфиденциалност при делата за задържане, изслушването в сряда се проведе при закрити врата (по-късно Билиенко заяви пред журналисти, че нито бащата, нито дъщерята са присъствали).

Пред пететажния жилищен блок от съветската епоха на семейство Москалови възрастна жена в лавандулово палто с пух каза, че не знае нищо за антивоенната рисунка. "Но знам, че Москальов е болен човек", каза тя. 

Други двама жители, с които Политико се свърза, заявиха, че не са чували за случая. 

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Местният независим депутат Олга Подолская се съмнява в това - в място като Ефремов, с население 30 000 души, новините обикновено се разпространяват бързо. "Хората се страхуват, объркани са, затова се опитват да се укрият", каза тя. "Но помежду си, в кухните си, те говорят за това".

"Преструват се", съгласи се 51-годишната Лариса, една от шепата местни жители в съда, която отказа да назове фамилията си от съображения за сигурност. Някога тя е посещавала същото училище като Маша и дори е учила изкуство от същия учител. "Подобно нещо беше немислимо по мое време. Ако днес бях родител, нямаше да знам какво да кажа на децата си. Живеем в страна, в която правилата се променят на всеки пет минути"

В онлайн кампанията в подкрепа на Москальов повече от 130 000 души са подписали петиция с искане за освобождаването на Маша. 

Човекът, който стои зад петицията, е Андрей Морев, политик от изпадналата в немилост опозиционна партия "Яблоко". Той заяви, че дори при сегашната политическа обстановка в Русия общественото недоволство може да повлияе на изхода на делото. "Отговорните лица не обичат, когато хората вдигат шум". 

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

Има няколко други случая на деца и техните семейства, които са имали правни проблеми заради антивоенни действия. Но случаят "Москальов" особено рискува да създаде важен прецедент, повтаряйки сталинистката практика да се отделят децата на "враговете на държавата" от родителите им и да се оказва натиск върху тях да се отрекат от тях, казва Морев. 

"Това би било стъпка, и то не малка, в посока на тоталитаризма", казва той пред Politico. 

Вяра в съдилищата 

След едночасово чакане говорител на съда информира събралите се, че изслушването е приключило и е насрочена нова дата за 6 април.

"Имаме безпристрастен съд, той ще разгледа делото по справедлив начин", каза говорителят. По-късно същия ден говорителят на Путин Дмитрий Песков повтори това послание за неутралност, като заяви, че не може да коментира текущо дело. 

На практика обаче политически чувствителните дела в Русия имат своя собствена динамика - и след като стигнат до съда, почти никога не завършват с оправдателна присъда.

2022 година: Прелюдия към новия световен ред

Пред сградата на съда адвокатът Билиенко заяви, че според руското семейно право само заплаха за сигурността или здравето може да бъде основание за отделяне на децата от родителите им. Но в съдебните документи "единствените оплаквания, които видях срещу Алексей, са свързани с политическите му убеждения", каза той.

Той цитира думите на Москальов, който му казал, че предпочита затвора пред дома, където всичко му напомня за дъщеря му, която не е успял да опази от опасностите. 

Запитан дали смята, че клиентът му ще получи справедлив процес, Билиенко се усмихна криво. "Ако ви кажа, че вярвам в нашите съдилища, ще ми повярвате ли?"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм