Фрагмент от видео с Володимир Зеленски стана изключително популярен в Twitter през последните няколко дни и беше споделен хиляди пъти, включително и от висши политици в САЩ.  

В 19-секундното видео се чува как президентът Зеленски казва "САЩ ще трябва да изпратят своите синове и дъщери, точно по същия начин, по който ние изпращаме, своите синове и дъщери на война. И те ще трябва да воюват, защото става дума за НАТО. И те ще умират, не дай си Боже, защото това е нещо ужасно".

Китайският лидер Си Цзинпин пристигна в Москва за среща с Путин (видео)

Видеото беше видяно милиони пъти и получи хиляди споделяния. Сред споделилите го са и сенаторът oт Юта Майк Лий, който впоследствие изтрива публикацията си. Според Си Ен Ен Лий е споделил в Туитър видеото на бившия служител на администрацията на Тръмп Уилям Улф, в което Улф твърди, че Зеленски иска "мъртви американци на украинска земя".

Друга популярна политическа фигура от администрацията на президента Доналд Тръмп Моника Кроули също сподели видеото с текст:

"Зеленски сега директно ни заплашва и твърди, че американските синове и дъщери ще трябва да се бият и да умрат за Украйна. 

ПО ДЯВОЛИТЕ, НЕ"

Какво да очакваме от посещението на китайския президент в Москва?

Фрагментът от видеото с речта на Зеленски:

Си Ен Ен правят проучване по темата и установяват, че видеото е изрязано и извадено от контекст. Целият абзац от речта на Зеленски звучи така:

"САЩ никога няма да се откажат от държавите членки на НАТО. Ако се случи така че Украйна, поради различни мнения и отслабване - изчерпване - на помощта, загуби, Русия ще навлезе в балтийските страни, страните членки на НАТО, и тогава САЩ ще трябва да изпратят своите синове и дъщери, точно по същия начин, по който ние изпращаме, своите синове и дъщери на война. И те ще трябва да воюват, защото става дума за НАТО. И те ще умират, не дай си Боже, защото това е нещо ужасно. Пожелавам на Съединените щати мир и подкрепа на Украйна".

Може ли да видим Путин на подсъдимата скамейка?

От цялото изказване става ясно, че президентът Зеленски не призовава за вкарване на американски военни на територията на Украйна, нито настоява, че САЩ са длъжни да го направят. Въпреки това видеото достигна до милиони потребители с помощта на лица, заемащи или заемали висши политически длъжности.

Целия фрагмент от речта на Зеленски:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм