Петък следобед. София. Студентски град. Не шофирам през този квартал редовно, нямам път натам. Най-добрият ми приятел ми звънна да ме помоли да му дам ток, защото не може да си запали колата, затова съм в този квартал.

Пуснал съм си навигация, защото не познавам квартала добре, въпреки че не ми е за първи път там. Аз си я пускам и за познати маршрути, защото ме предупреждава за инциденти на пътя, за трафика и т.н., като по този начин съм подготвен на пътя.

Кога се сменят спирачните накладки и дискове

Шофирам си по четирилентов булевард (две ленти за платното в едната посока и две за другото). Аз съм в лявата лента и се приближавам до пешеходна пътека. Освен че има знак, който предупреждава, че има пътека, навън е светло, маркировката не е изтрита. Жена с дете в количка започва да пресича булеварда.

“Случва се на всеки”. Кои са “безобидните” разсейвания за шофьора, които може да отнемат живот

Аз забелязвам пътеката и жената, започвам да намалявам скоростта си и виждам нещо странно. Електрически автомобил от тези на г-н Мъск, досега бил на около 50-60 метра от мен, започва да ускорява и навлиза в дясната лента без мигач, без да намали, даже ускоряваше. Жената вече е почти пред моя миниван, който е значително голям и не може да види, че в другата лента се задава ускоряващ и напълно безшумен джигит. Прозорците ми са затворени и докато ги сваля, за да ѝ викна да спре, може да е твърде късно.

В съзнанието си вече виждах как колата ги отнася с 50-60 км/ч. Бях сам в колата и без да се замислям, разко извих волана вдясно точно преди да спра пред пешеходната пътека, за да препреча пътя на джигита. Зад мен се чува пилене на гуми (доказателство, че дори не е намалил леко от 60 км/ч). Може би и той не е видял жената от моята кола, възможно е, но не е оправдание да кара с 60 км/ч и да не намали на пешеходна пътека. Жената и детето пресичат, а зад мен се чува: „Нещастик, какво правиш!“.

“Допуснах огромна грешка, неприсъща за мен”. Белослава се извини

Няколко секунди пулсът ми е може би 150 удара в минута. Всички са живи, няма ПТП, всичко е наред. Броя до три. Зад мен пак се чуват псувни, не помня точно, но вероятно нещо за майката. Дърпам ръчната спирачка, излизам от колата и казвам: „Пресичаше жена с дете!“. Другарят джигит отговаря: „Ама аз си карах с 60, какво спираш пред мен“.

Предполагам, уважаеми читатели, че и вие, както мен сте останали без думи след това изказване. Единственото, което успях пак да му извикам, беше „Ненормалник, пресичаше жена с дете“. Това, което пък той отговори, беше „Даже с 50 си карах, видях на камерата записа“.

Основни правила за движение по пътищата, които често пренебрегваме

Е, толкова бях в недоумение как може да има такъв човек, че не можах да му кажа, че точно това е проблемът. Преди пешеходна пътека обикновено има знак "30", да не говорим, че отдясно никога не трябва да се изпреварва. Въпросният джигит вероятно няма да прочете това, но се надявам посланието “Опази живота“ да му бъде предадено по един или друг начин, по възможност преди да убие някого.

А ако господинът си пази видеозаписа, доколкото чета за марката коли, записват и звук, се надявам дори да го разпространи из интернет, вероятно пишейки какъв идиот съм, че съм го засякъл. Надяваме се, за да прочете коментарите от хора, които може би ще забележат пресичащата жена и дете, и ще си каже “Леле, щял съм да ги блъсна, ако не не беше миниванът“. Но човек може да си мечтае, а невежите ще си останат невежи. Или поне такава е приказката. Аз лично бих предпочел да няма подобно невежество.

Новото дело срещу Семерджиев продължава в края на септември, чака се експертиза

Радваме се, че можете да си позволите скъпи автомобили. Но моля ви, ако искате да изпробвате колко вдигат, отидете на състезателна писта и цял ден карайте и с 500 км/ч, ако искате. В града обаче правилата са създадени, защото на пътя има и пешеходци, и колоездачи и т.н. Колкото и да бързате, колкото и да е важно, няма по-ценно от човешкия живот.

Какво целя с тази статия? Не желая благодарност или хвалби. Не искам нищо повече, освен да съм спокоен за хората по улиците. Това, което е важно, е човешкият живот. Имам малко дете, още няма годинка. Надявам се, че няма някой ден жена ми, докато пресича някой булевард с него на пешеходна пътека, някой, който бърза, да направи подобна маневра. Също се надявам, че ако е подобен случаят, човекът в лявата кола или ще извика "спри", или ще направи това, което и аз направих.

ВАС отхвърли жалби на Явор Бахаров и Кристиан Николов срещу кръвен тест за наркотици

Понякога не само хората, които карат с над 100 км/ч са проблем. Понякога 50-60 км/ч са предостатъчни да убиеш човек. Дори великата система на скъпите автомобили за автоматично спиране може да не спаси живот в подобен случай, понеже до последно тя е виждала задницата на друга кола.

Бях свидетел преди няколко месеца как баща засича три коли, вместо да остави детето си на 20 метра от училище, за да слезе то точно пред вратата. След това, понеже караше спортен тунинг вариант на скъп германски автомобил, започна да пили гуми и да шофира с около 100 км/ч около училището. Вече е оставил своето дете и не се интересува от останалите - двоен стандарт. Това е недопустимо според мен.

3-годишно дете загуби живота си при катастрофа

Не мисля, че трябва да се налага да се спасяват хора по улиците. Не мисля и че колкото и да бързате, трябва да убиете човек, дори да сте напът да спасите живот. За целта си има линейки, пожарни и полицейски коли, които са оборудвани със светлинни и звукови сигнали точно за такива цели - да бъдат видени, да им се направи път и да имат право да минават на червено и т.н., за да спасят живот.

За където и да бързате, хора, моля ви, поне на пешеходни пътеки намалете до 30, огледайте се хубаво, там редовно има спряла против закона кола на по-малко от 5 метра преди пътеката, която намалява видимостта. Дори като се огледате, може да се окаже, че зад тази кола пресича вашето дете. Нека не умират повече хора, преди да се вземат мерки. Трябва ли семейства да скърбят до края на живота си, защото на вас ви е било много спешно да отидете еди-къде-си или да изпробвате колко вдига колата?!

Защо е важно децата да се возят в столчета и как да изберем правилното? (видео)

За хора, които употребяват алкохол и/или наркотици пък няма какво да се говори. Напълно подкрепям мнението на д-р Ненков, че ако убиеш човек, докато си шофирал под въздействието на забранени субстанции, трябва да те съдят за предумишлено убийство и да лежиш в затвора, вместо по непредпазливост с 3 месеца обществено полезен труд и глоба, както е сега. Не може убийци да се разхождат свободно по улиците или да са под домашен арест, или да им се влачат по три години делата. После се извиняват, но това няма да върне убитите хора, няма да спре тъгата на семействата.

Кристиан Николов пред съда: Извинявам се от дъното на душата си

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм