„Днес успехът е да останем хора, да запазим човешкото в себе си  - да излезем горди, че сме сторили това, което е зависило от нас. Времето и събитията в тази извънредна ситуация с коронавируса ни карат да преподредим мислите и приоритетите си“. Това коментира в предаването „Реактивно“ д-р Радина Денкова, която е част от радио и фотографската поредица „Жена с 20 имена“.

В поредицата ви срещаме с успели и силни жени, които имат различни интереси и професии. Д-р Радина Денкова има над 20 годишен опит в областта на естетичната и клинична дерматология със специализации в Бон, Париж, Виена и Лондон. Основател е на клиниката Dr-Denkova Dematology с филиали в София и Варна.

„Успехът е комплекс  от качества, които се проявяват в определено време, сега времето е по-различно – и мисля, че най-успешни ще бъдем ако се запазим човеци“, коментира д-р Денкова.

Сега на хората ни им е до красота, важна е хигиената

Днес и на мен не ми е до красотата, днес на народа не му е до това - въпреки че красотата ще спаси света, но днес основна е хигиената, каза още дерматологът. Според нея обаче рано или късно ще се върне желанието ни да изглеждаме добре. „То е заложено в нас, това са и принципите на природата – дори в животинския свят оперението е различно в същността на женския индивид най-вече е желанието да се хареса“, допълва Радина Денкова.

Дерматологът отбеляза, че са различни мненията колко време живее вирусът върху човешката кожа – някои казват 30 минути, други 3 часа, но по-важно е какви мерки предприемаме, а не колко дълго преживява коронавирусът върху кожата. Д-р Денкова напомни, че е важно да се мият не само ръцето, а и лицето и другите открити части на тялото.

И допълни, че скоро ще се затопли – ще изложим по-голяма част от тялото си на открито, ще се пипаме. Затова трябва да се мием често и то не само ръцете, да ползваме дезинфектанти, да научим децата си да се мият – дори и лицето си сутрин и вечер със сапун или гел.

Трябва да хидратираме кожата, изсушена от постоянното миене

Д-р Радина Денкова отбеляза още, че заради постоянното миене и дезинфектиран, трябва след това да овлажняваме и хидратираме кожата. „Като започнем да работим основно ще се занимаваме с хидратиране, защото трябва да се възстанови тази липидна бариера, която се нарушава с това непрекъснато миене и използване на спирт. Ако свършат и кремовете, използвайте някаква мазнина – дори и зехтин да е, пригответе си нещо, може да използваме много прости средства. Ако си приготвяте салата, отделете си краставица и я сложете под очите си“, посъветва тя.

Дерматологът призна, че не е допускала, че ще ни постигне такова нещо. Мислех, че това е нещо временно и ще се върнем на работа, но с последните действия се убеждавам, че нещата няма да са толкова прости, колкото мнозина си мислехме, каза тя.  

По думите й това ще доведе до много промени, защото тези, които оцелеят трябва да продължат да живеят, а за да оцелеят трябва да има какво да работят.

Време да пренаредим мислите и приоритетите си

Нашата сфера на работа е в категорията малък и среден бизнес – регистрирана съм като медицински център, но работата ни е микс от клинична и естетична работа и в крайна сметка със сигурност медицинската работа ще остане и ще продължи, каза д-р Радина Денкова. Тя е спряла работа и заради отговорността към екипа си, но неизвестните няма как да не я притесняват.

Всеки от нас може би има някакви резерви, но след като те свършат – почти всички имаме кредити, купили сме апаратура, машини, които изплащаме, плащаме наеми, поясни дерматологът.

Въпреки това д-р Денкова подчерта, че човек трябва да бъде много дисциплиниран през тези седмици, за да си преподреди мислите и приоритетите. И пожела на хората да се пазят и да бъдат здрави.

Слушайте разговора с д-р Радина Денкова в предаването на Дарик „Реактивно“.