Коалицията „Продължаваме промяната–Демократична България“ се очертава като първа политическа сила с разлика от около процент пред ГЕРБ-СДС, сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено по тяхна собствена поръчка. На трето място са ДПС, следвани от "Възраждане" и БСП. Около 4% събира новата коалиция Левицата, а под чертата остават Има такъв народ и Български възход. 

Проучването показва още, че 2/3 от избирателите смятат, че трябва да се сформира редовно правителство, дори ако се наложи то да бъде изцяло експертно.

Сериозно безпокойство: Външното ни министерство не може да гарантира 100% доставката на машините в чужбина

Изследването в направено в периода 16-19 март 2023 г. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице.

Що се отнася до избирателната активност, очакванията са тя да бъде като на предишните избори или малко по-ниска. 

Експерт по Дарик: Мотивацията за гласуване не пада от небето, политиците са длъжни да я създадат

Данните показват, че 61% от избирателите смятат, че трябва да бъде излъчено редовно правителство на всяка цена, дори ако трябва партиите да правят големи компромиси. 

Юлий Павлов   /Снимка: БГНЕС

Половината от хората посочват, че ако двете големи коалиции не се разберат, тогава трябва да бъде излъчено експертно правителство. 30% смятат, че в такъв случай е по-добре да продължи да управлява служебно правителство. 

В между 1000 и 2000 секции няма да се излъчва стрийм на изборите

Относно доверието към политиците стана ясно, че няма политик, при когото доверието да е по-голямо от недоверието. Най – одобрявани все пак са президентът Румен Радев – 44% и вицепрезидентът Илияна Йотова- 37,3%. Гълъб Донев, служебният премиер, също има над 30% одобрение, след него са Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев.

Защо само три политически сили подписаха Пакт за честни избори?

На въпроса дали трябва да се промени Националният празник на България - 3 март, 74,7% смятат, че не трябва. "Тази тема сред десните партии показва, че техния електорат са на други мнение и 3-ти март трябва да бъде запазен", каза още Юлий Павлов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм