Външното ни министерство не може да гарантира на 100% доставката на машините в чужбина и е сериозно обезпокоено. Това стана ясно от думите на председателя на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов. Той обясни, че все още ведомството няма достъп до машините за вота на 2 април и не знае кога ще получи такъв. 

В чужбина ще бъдат разкрити 738 секции в 62 държави. Най-много ще са секциите в Турция - 162, в Обединеното кралство - 118 и в Германия - 74. 

Общо 534 служители ще бъдат командировани зад граница за изборите. 

От външното министерство уточниха, че адресите на секциите са публикувани на интернет страниците им, но могат да се променят.

Експерт по Дарик: Мотивацията за гласуване не пада от небето, политиците са длъжни да я създадат

10 дни преди изборите на 2 април Министерството на външните работи не знае кога ще получи достъп до машините за гласуване, за да организира логистиката им зад граница. Председателят на Работна група „Избори“ Иван Кондов заяви, че от ведомството са силно обезпокоени.

В между 1000 и 2000 секции няма да се излъчва стрийм на изборите

От външното ни министерство обаче са спокойни за изборния процес, тъй като избирателите зад граница ще имат възможност да гласуват с хартиена бюлетина.

В чужбина ще бъдат разкрити 738 секции 62 държави.

От София ще бъдат командировани 534 души.

От външното ни министерство нямат притеснения и за попълването на секционните избирателни комисии, тъй като имат достатъчно резерви. Няма и индикации за евентуални бъдещи проблеми.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм