Ако в страната ни няма работещ парламент, все по-трудно става измъкването от кризата. Темата за организирането на предстоящите парламентарни избори и перипетиите около тази организация коментира в предаването "Кой говори" по Дарик радио Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК. 

В между 1000 и 2000 секции няма да се излъчва стрийм на изборите

"За радост на всички нас, някои неща се случват въпреки изборната администрация, но мисля, че сме свидетели на един траен проблем в работата на българската изборна администрация и по-конкретно Цетралната избирателна комисия. Този поблем е непрекъснатото забавяне и отлагане на решения. Например, тази сага с параваните – в Кюстендил си поръчали от Холандия. ЦИК приема с надъханост едно решение за формата, вида и цвета на торбата, с която се изнасят изборните материали. Колко машини трябва да бъдат сертифицирани при положение, че от 6 избори насам имаме машинно гласуване? Има нещо сбъркано в това. Това е симптоматика за невъзможност за управление на изборния процес", категоричен е експертът.

ЦИК показа образците на бюлетините за вота на 2 април (снимки)

Стефан Манов. Снимка: Дарик радио 

"При ЦИК липсва опита на терен. Те дори не се вслушват в Районните избирателни комисии, които им дават обратна връзка за трудностите, които биха възникнали", сподели Манов.

"Външното министерство са влезли в едно добро русло на добра работа за изборите в страната. Факт е, че за броени дни успяха да сглобят нещо, което работи добре. Струва ми се, че няма да има неприятни изненади по време на изборния ден. Неприятните изненади ще са след края на изборния ден. Всичко ще се преписва на ръка. Това са огромни масиви от числа", добави той.

“Тренд”: ПП-ДБ с лека преднина пред ГЕРБ, 5 партии влизат в НС

"Машините показаха как могат да бъдат проведени едни леки, приятни и спокойни избори. Машините бяха решили огромни проблеми в изборния процес в страната. Най-накрая хората знаеха, че тяхната преференция ще бъде точно възпроизведена в края на изборния ден. При ръчно броене преференциите ще бъдат отново последна дупка на кавала", заяви Манов. 

"Каква е идеята на параваните? Това е образно казано избирателят да може да си скрие вота, но и не и да извади телефон, за да го заснеме. Тази умна промяна остава в периферията на интереса са ЦИК, а ЦИК е призвана да организира честни избори", припомни експертът.

Политолог пред Дарик: Партиите знаят, че формирането на кабинет е въпрос на живот и смърт

"Изборите в чужбина не могат да се случат без подкрепата на българските граждани. Тук политическата класа отново подведе българските граждани в страната. Това беше начин да не се влиза в открит конфликт в този момент с българските избиратели извън страната, при тези изборни промени. Нека си дадем сметка, че мотивацията за гласуване у хората не пада от небето, тя се създава от политическите сили. Не сме длъжни ние да гласуваме за политиците, те са длъжни да ни привлекат, те имат нужда от нас", заключи Манов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм