скарът за филма "Навални" е страхотен успех, адмирации за целия екип, както и за Христо Грозев за този огромен успех. Виждам едно тъжно нещо в тази награда и то е, че все пак филмът, макар да е с участието на българин, няма по-осезаемо участие на българската страна - нито е продуциран, нито е правен с българско участие, което може би донякъде е разбираемо. Тази колеблива позиция на България по отношение на агресията на Русия срещу Украйна също може би донякъде обяснява по-дистанцираното отношение и невъзможността такъв филм да бъде направен в България днес".

Христо Грозев: Путин е бил много вбесен, след като е гледал филма

В светлината на спечеления от филма "Навални" "Оскар" в категория "Документален филм" - така започна разговорът в "Кой говори?" по Дарик радио с политолога Ружа Смилова.

Тя изрази мнение, че националистическата реторика и патетика заместват до голяма степен съдържателното обсъждане на конкретни политики по време на предизборната кампания.

„Галъп“: ПП-ДБ и ГЕРБ с изравнени резултати, развръзката предстои

"Обсъждане на политики има, но това често става именно през националистическия ключ - оцеляването на България, оцеляване на българския лев, оцеляването на българската нация на фона на настъплението на "джендъризма". Все реторични фигури, които казват много повече за менталното състояние на политическите играчи, отколкото за това те какво конкретно предлагат на българите като алтернативи", обясни политологът.

Що се отнася до основните тези на основните конкуренти за първото място, две са темите, които те се опитват да наложат в дневния ред, посочи Ружа Смилова. По думите й едната е темата за инфлацията, налагана от ГЕРБ, че тя се дължи единствено на действията на Кирил Петков и Асен Василев, а другата е тезата на ПП-ДБ, които смятат, че корупцията и неслучилата се съдебна реформа са достатъчно атрактивни теми, за да мобилизират електората и да привлекат допълнителна подкрепа.

“Алфа Рисърч“: ПП-ДБ и ГЕРБ в битка за първото място, 1/3 от хората няма да гласуват

"Извън основните конкуренти, БСП - една партия със затихващи функции, се опитва да си извоюва обратно електората от "Възраждане", като мимикрира напълно посланията на "Възраждане". Това играе лоша шега на БСП", на мнение е политологът.

По думите й около 40% от вота на ПП на първите избори, на които те се явиха, е дошъл от симпатизанти на БСП, тоест, те губят електорат заради пренебрегване на социалната тема или заради неубедитленото представяне на социална алтернатива, посочи Ружа Смилова.

МВнР: Очакваме да бъдат образувани секции в 62 държави

"Това, което ПП се опитват да направят, е да прокарват леви социални политики с десни средства, тоест да запазват фискалната дисциплина, да не увеличават данъчното бреме и в същото време с икономии в бюджета да финансират по-щедри социални плащания. Рискът пред тази политика е голямата инфлация, която в момента наблюдаваме. Реториката на ГЕРБ, че тази инфлация е изцяло вътрешно генерирана, не е убедителна - има предостатъчно данни, че немалка част от инфлацията е привнесена отвън", обясни още Ружа Смилова.

Според нея това, че Бойко Борисов заявява, че няма да бъде премиер, съвсем не е равнозначно на оттегляне от активната политика и от това той да задава основните линии в поведението на ГЕРБ.

Полицейска акция срещу битовата престъпност и купуването на гласове

"Докато такова оттегляне не се случи, аз не виждам как ПП-ДБ ще се съгласят на каквато и да е форма на сътрудничество. Последните пет избора наблюдавахме две константи – това са ГЕРБ и ДПС. Няма как да очакваме без промяна на конкретни играчи да се промени цялата политическа картина", коментира още политологът.

По думите й това, че Борисов заявява, че няма да бъде премиер, е релевантна информация, в случай че ГЕРБ спечелят изборите. Това съвсем не е сигурно, смята Ружа Смилова.

3 към 1 е съотношението мъже - жени в изборните листи

"Струва ми се, че формирането на кабинет ще бъде особено трудно, тъй като малките партии, които имат шанс да влязат... Формирането на евроатлантическо управление не би било възможно с тези партии", на мнение е политологът.

Според нея "Български възход" дори да влезе в парламента, вероятността гласовете на тази партия да стигнат отново е много малка. Малките партии не улесняват подреждането на този пъзел, посочи Ружа Смилова. 

Видеонаблюдението в края на изборния ден ще се осъществява само чрез мобилни устройства

"Който и да спечели изборите, трябва да формира кабинет и те знаят, че това е въпрос на живот и смърт. Търпението се изчерпа, възможността да се прехвърля вината за неформиране на кабинет на други глави отпада", заяви тя.

Ружа Смилова посочи още, че ГЕРБ ще се опитат да убеждават ПП-ДБ да влязат в тях в коалиция - нещо, което ПП-ДБ не могат да си позволят и ГЕРБ ще е опитат да формират коалиция с ДПС.

Политолог по Дарик: Болни партии винаги водят до проблемна демокрация

"Ако ПП-ДБ спечелят изборите, то тогава натискът ще е върху ГЕРБ да сътрудничат и те ще подкрепят един кабинет на ПП-ДБ, тъй като просто не могат да продължат тази реторика, която наблюдавахме в предния парламент, че вторият носи отговорност за неформиране на кабинет", коментира още политологът.

Според Ружа Смилова ПП-ДБ имат много по-голям шанс за успех при формиране на кабинет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм