12 000 мобилни устройства ще осигурят видеозаснемането и видеоизлъчването след края на изборния ден. Те ще бъдат включени само при процеса на броене и отчитане на вота. На всяко устройство ще има инсталирано приложение, изготвено от „Информационно обслужване“, което ще стартира при включване и ще започва автоматичен видеозапис.

На всички устройства ще бъде поставена и дейта карта за мобилен интернет. В 85% от секциите в страната трябва да има и директно онлайн видеоизлъчване на броенето на бюлетините. В останалите 1800 секции ще има само видеозаснемане поради липса на достатъчно добра мобилна връзка, която да позволи онлайн предаване. 

47 374 са подадените онлайн заявления за гласуване извън страната

Близо 6 милиона и половина лева ще струва обезпечаването на видеозаснемането и видеонаблюдението при броенето на бюлетините на 2 април. С тези средства трябва да бъдат закупени необходимите устройства, да бъде изградена информационна система, на която броенето да се излъчва онлайн, както и да се осигури последващо съхранение на записите.

Самото видеоизлъчване ще става чрез мобилни устройства, които се оказват единственият възможен вариант. Няма да може да се използват  камерите в училищата в страната, обясни Ангел Петров от Министерството на електронното управление.

Политолог по Дарик: Болни партии винаги водят до проблемна демокрация

За купуване на устройствата са отделени около 2 милиона лева, което означава, че всяко едно ще бъде на стойност около 160 лева. Според заложените изисквания устройствата трябва да бъдат с операционна система Андроид и да имат поне 12 мегапиксела камера. Във всяко устройство ще бъде поставена дейта карта за мобилен интернет, за да може да се осъществи директно онлайн излъчване. Такова обаче не може да се гарантира за абсолютно всички секции.

На мобилните устройства ще има предварително исталирано мобилно приложение, разработено от "Информационно обслужване", обясни Ангел Петров.

Денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с изборния процес, е открита в МВР

От Министерството на електронното управление и "Информационно обслужване" обаче не могат да повлияят в случай, че някой от членовете секционните комисии, застъпниците и наблюдателите реши да прекъсне видеозаснемането или да попречи на камерата.

Ден преди самите избори ще бъде осъществено тестване на цялата система за видеонаблюдение. Тепърва предстои да бъде изграден и сайтът, на който ще може да се наблюдава директното излъчване при броенето на вота на 2 април. По заложени спецификации той трябва да може да издържи натоварване от поне 20 000 потребители едновременно. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм