3 към 1 е съотношението мъже - жени в изборните листи, съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. От 5609 кандидати за депутати, 1030 са регистрирани в повече от един изборен район.

Матева коментира още, че числовите данни от машините ще се публикуват на сайта на Централната избирателна комисия. Тя обясни, че от машините няма да се отпечатват протоколи и разписки, като документът вече се нарича бюлетина от машинно гласуване. В началото на изборния ден ще се принтира начален отчет. Той е нужен, за да се покаже, че на машината няма предварително записани данни. В края на деня ще се принтира и финален отчет, на който ще има данни за броя гласували.

Обявена е обществена поръчка за устройства за видеонаблюдението на изборите

47 389 са подадените заявления за гласуване извън страната от 77 чужди държави. Към тази бройка са добавени 15 подадени заявления на хартиен носител чрез дипломатически консулски представителства. Това съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

До 11 март трябва да бъде взето решение, с което окончателно да бъдат определени местата и броят на секциите, в които да се гласува извън страната.

Председателите на Секционните избирателни комисии ще отговарят за включване на устройствата и видеозаснемането на преброяването в изборните секции. Матева допълни, че не очакват саботаж на видеонаблюдението.

Видеонаблюдението в края на изборния ден ще се осъществява само чрез мобилни устройства

От общо 5609 кандидати за народни представители, 4573 са регистрирани в една листа, т.е. 1036 кандидати са в повече от един избирателен район.

От тези 4573 регистрирани кандидати 1342-ма са жени, а 3231 са мъже като разликата е почти 3 към 1.

Матева уточни, че вчера ЦИК е взела решение, че във всички секции в страната и в чужбина ще бъде поставена по една машина за гласуване и няма да има СИК-ове с по две машини.

Печатницата на БНБ е обявена за изпълнител на дейностите за печатане и доставка на хартиените бюлетини, както и по ново възложената дейност по отпечатване и доставка на хартията за машинното гласуване.

47 374 са подадените онлайн заявления за гласуване извън страната

Росица Матева допълни има предвидена защита в хартията за гласуване с машина, така че и двата вида бюлетини ще бъдат защитени.

От ЦИК напомнят на избирателите, че до 18 март е срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Тогава изтича срокът и за подаване на заявление за гласуване с подвижна секционна избирателна комисия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм