Пет формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен, а три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. Това сочи последното проучване на социологическа агенция “Тренд” за предстоящите на 2 април избори. 

Политолог пред Дарик: Партиите знаят, че формирането на кабинет е въпрос на живот и смърт

Допитването е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години.

В първата седмица на предизборната кампания паритетът между първите две формации се запазва. Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%)

МС няма задължения да описва техническите параметри на парваните, зад които трябва да гласуват избирателите

ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“, посочват социолозите. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 

Политолог пред Дарик: Интригата не е само за първото място

5.1% посочват „не подкрепям никого“. Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

Над 190 са сигналите за купуване на гласове до момента

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. 

Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм