бещах да направим всичко възможно и ще направим всичко възможно да се преборим с манипулирания вот. В момента работим по над 190 сигнала, получени по оперативен път, вследствие на работата на нашите служители". Това каза в Шумен служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на журналистически въпрос, свързан с работата на полицията във връзка с предотвратяване на манипулирания вот и купуването на гласове. Той и заместниците му са в областния град за годишния отчет на Областната дирекция на МВР за 2022 г.   

Политолог пред Дарик: Партиите знаят, че формирането на кабинет е въпрос на живот и смърт

Постъпват сигнали на линиите, които сме отворили за граждани, в районните управления, но в момента най-много, преобладаващ в пъти, е броят на сигналите, по които ние самите работим, нашите оперативни работници са достигнали до тези данни и ги проверяваме. Те са над 190 към момента, което е удовлетворително. Броят им беше доста по-нисък при предните избори. Там основно постъпваха сигнали отвън, сега разчитаме основно на оперативната работа, която вече е в развитие“, отбеляза Демерджиев. 

Набелязали сме рисковите секции, знаем хората, които се занимават с тази дейност. Всяка областна дирекция си е направила план. Ние сме направили на централно ниво план. Постоянно сме в комуникация, дори е вероятно още веднъж да посетим дирекциите преди изборите, уточни той.

Полицейска акция срещу битовата престъпност и купуването на гласове

На журналистически въпрос, свързан с разследванията по пътищата и автомагистралите, министърът на вътрешните работи каза, че „що се касае до автомагистрала „Хемус“, извън производството, което има и привлечени като обвиняеми лица, там се чака една банкова експертиза".

По лот седми, осми и девети също ГДБОП направиха всичко необходимо, материалите са внесени в прокуратурата в края на м.г. Очакваме действия от страна на прокуратурата. В момента Главна дирекция „Национална полиция“ работи също по няколко такива разработки, включително с взети ядки от различни места на различни магистрали.

Донев: Започват масови проверки за купен и за корпоративен вот

Има продължение тази тема и ще има също поне две производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура. Ще бъде любопитно да видим как и нашата, и съответно – европейската, ще реагират на данните, които се представят, допълни Демерджиев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм