"Обединение за честни избори" (ОЧИ) е платформа, която има за цел да обединява организации в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

"Целта на ОЧИ е да събере на едно място активисти и засегнати лица относно изборния процес с различни профили – хора, които анализиат данни с технологичен профил, медии и журналисти, които имат интерес да отразяват изборния процес, и гражднски организации и активисти, които са замесени или с провеждането, или с организирането на изборите".

Демерджиев: Сигналите за купен вот растат лавинообразно

Това обясни в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Никола Тулечки от Сдружение “Данни за добро” - една от трите организации, които създават ОЧИ. Останалите две са фондация „Общество.бг” и Антикорупционния фонд.

"Непрестанно се появяват и граждански активисти, и различни организации - растем", допълни Никола Тулечки.

“Властта на гражданите”: „Обединение за честни избори“ ще работи срещу изборните измами

Какво пише в пакта? Марио Русинов от Антикорупционния фонд обясни, че "накратко партиите се ангажират от една страна да използват честно и прозрачно финансиране, от друга страна да не използват нелегитимни практики – уронване на престижа на опонентите, език на омразата, натиск върху избиратели, контролиран вот".

"Ние не сме измислили тази практика, това е международна практика, която се прилага на много места. Тук по една или друга историческа причина партиите са гаранта на честността на изборния процес, поради квотния принцип в ЦИК. Секционните комисии също се назначаат изцяло на партиен принцип", допълни Никола Тулечки.

Политолог пред Дарик: Паритетът прави ситуацията много трудна за прогнозиране

Политическите формации, които са се отзовали и са подписали Пакта за честни избори са три - Коалиция ПП-ДБ, Коалиция "ЛЕВИЦАТА!" и партия "Български възход".

"Презвънях на всички пресцентрове – "ще проверим, да, разбира се, очаквайте отговор", и така и не дочакахме този отговор", посочи още Тулечки.

Освен партиите, поканени да подпишат документа са били и ЦИК и МВР, допълни той - двете интституции, които също са отговорни за честността на вота.

ЦИК показа образците на бюлетините за вота на 2 април (снимки)

"Тези институции би трябвало да се ангажират, защото това им дава възможност и за позитивен пиар. От МВР получихме отговор, че подкрепят инициативата, но представител на място нямаше. ЦИК - там трябва да се гласува всяка покана за всяка инциатива, за да се изпрати представител - гласували са, резултатът е отказ", обясни Марио Русинов.

По думите на Никола Тулечки не е изненада, че по-големите проблеми около изборите са в места с по-специфична демография. "По-бедни райони, забравени от обществото, също общини с голяма концентрация на един работодател – например завод или ТЕЦ. Също има немалко места, където етническата дистрибуция е фактор", посочи той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм