“Няма друга държава в Европейския съюз, която да има толкова системен проблем с купения и контролиран вот”, коментира Марио Русинов, журналист от “Антикорупционен фонд”.

Русинов, Никола Тулечки от сдружение “Данни за добро” и Георги Пенчев, фондация “Общество БГ”, гостуваха в студиото на Дарик радио, за да разкажат за новосъздадената организация „Обединение за честни избори“.

Обединението се създава след промените в изборния кодекс, които връщат един от най-големите инструменти за потенциални измами - невалидните бюлетини. През годините има множество доказателства и сигнали, че невалидните бюлетини заличават легитимни гласове на граждани. 

НС отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс

“Има много различни видове изборни измами. Даже правилото е, че ако някой може по някакъв начин да излъже на изборите, той ще го направи, защото изборите са много специфичен процес”, обясни Тулечки.

Тримата коментираха и предложението на ДПС за въвеждането на машини за сканиране, които да отчитат вота на хората, дали своя глас на хартия.

Пенчев сподели, че скенерът решава проблема с валидността, но остава проблемът с броенето. Освен това, процесът се забавя. Русинов добави, че скенерите не разпознават всеки вид химикал, което е предпоставка за множество проблеми в изборния ден.

Денков: Ще търсим начин да поправим Изборния кодекс

За или против машините

Според Тулечки има рискове при гласуване само с машини, но с технологията, която е избрана, повечето от тях са покрити. Пенчев добави, че при машините броенето е автоматизирано и няма човешки фактор. Той е на мнение, че не е валиден аргументът, че малко страни в Европа са прибегнали до машинното гласуване, защото проблемът с невалидните бюлетини и манипулирания вот не е толкова сериозен.

Как ще функционира сдружението?

Русинов сподели, че една от основните цели на сдружението е да бъдат въвлечени повече местни медии. Освен това, той добави, че те искат да създадат доклад, който да описва всички възможни потенциални рискове в изборния процес, след което да се произведат различни видео материали, които да са с образователна цел и да се използват за обучение на бъдещи членове на секционни комисии.

Как се съставят секционните избирателни комисии, ще търсят ли сътрудничество с ЦИК, прокуратурата, МВР и местната администрация, чуйте в звуковия файл. 

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. www.activecitizensfund.bg

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм