акто на всички избори, няма как и сега да няма напрежение. От друга страна това, което получаваме като картина в момента от предварителните проучвания - този паритет между ГЕРБ и ПП-ДБ - също ни държи в напрежение".

Това каза в предаването "Кой говори?" по Дарик радио политологът от социологическа агенция "Тренд" Евелина Славкова.

“Тренд”: ПП-ДБ с лека преднина пред ГЕРБ, 5 партии влизат в НС

"За всяка социологическа агенция е важно да познае изборните резултати и подредбата. Няма сериозна социологическа агенция, която иска да обърка резултатите, за да може след това да носи теглото на това, че е сгрешила. Но има такива ситуации, които не позволяват, в крайна сметка социологията има своите ограничения. Сега големият въпрос е коя ще бъде първата политическа сила. Паритетът в момента прави ситуацията много трудна за прогнозиране", допълни Евелина Славкова.

"Чисто професионално подготовката за екзитпол и паралелно преброяване ме държи в напрежение", каза от своя страна социологът от агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

ЦИК показа образците на бюлетините за вота на 2 април (снимки)

"Това, което лично за мен остава с по-сериозна въпросителна, е контролирания вот – всеки вот, който не е автентичен. С връщането на хартиената бюлетина оценките са различни, трудно е да се стигне до точна оценка колко би бил контролираният вот, купеният вот. Може да бъде и 3%, и 7%, 8%, дори 9 може да стигне, не можем да преценим. Това е нещото, което може не просто коренно да промени битката за първо място, а и разпределението надолу по веригата", коментира още социологът.

Евелина Славкова пък изрази мнение, че вотът от чужбина не е без значение. "Имахме ситуации в тези две години, в които се вижда, че вотът от чужбина не е довел до някакво генерално преобръщане, но със сигурност в ситуация, когато нещата са на ръба, тези гласове имат особено значение. Този вот не е грандиозен, но може да доведе до съвсем друга политическа ситуация", посочи политологът.

Политолог пред Дарик: Интригата не е само за първото място

Добромир Живков е на мнение, че сегашните избори със сигурност ще бъдат с по-лошо качество от предишните.

"На изборите в последните две години дълбаем дъното. В един момент просто няма да се признава легитимността на едно правителство, защото преклаено малко хора ще са гласували за него", коментира от своя страна Евелина Славкова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм