Актуализацията на данъчните оценки на имотите остава под въпрос, след като част от политическите сили в парламента се обявиха против плановете на кабинета за промяна. От Министерството на финансите припознаха исканията на общините за промяна на данъчните оценки на сградите, така че те да могат да се актуализират на всеки две години в зависимост от пазарните стойности на имотите. Кабинетът прие и идеите за създаване на различни коефициенти на база населено място, зони в тях и вид на имота, като промените трябва да влязат в сила от 2025 година. В парламента обаче промените в Закона за местните данъци и такси срещнаха съпротива и между двете четения на законопроекта се появиха предложения за запазването на досегашното положение с данъчни оценки, които не са променяни от 2008 г. насам. Какви са очакванията и как промените в данъчните закони ще се отразят на общините и гражданите, чуйте в репортажа на Вили Янкова.

Данъчните оценки на сградите са променени последно през 2008 година. От тогава досега пазарните цени на имотите са се покачили значително, без това да доведе до актуализация на данъчните оценки, а от там и до промяна на данъкът на имотите. От общините от години настояват за промени в данъчната политика в тази посока. Сега исканията им са чути и кабинетът предложи изменения в закона, които ще позволят на местната власт да променя данъчните оценки на всеки 2 години в зависимост от състоянието на пазара, като идеята е промените да влязат в сила от 2025 година. Предвижда се актуализация на два показателя – базисна данъчна стойност на 1 кв. метър и коефициент за местоположение на населеното място, обясни председателят на Националното сдружение на общините  Силвия Георгиева.

Георгиева уточни, че е наложително да се направи промяна в коефициента за местоположение на населеното място, защото в противен случай в много общини ще се стигне до срив на приходите.

От сдружението на общините коментираха, че дори да има актуализация данъчните оценки ще останат далеч от пазарните стойности на имотите.

Според икономистът Петър Ганев очакванията са, че ако данъчните промени бъдат приети, данъчната оценка ще се повиши с 25-30%.

Според Ганев дори с актуализиране на данъчната оценка е реалистично да видим  намаляване на данъците в някои населени места, които обезлюдяват или в които доходите на населението са ниски.

Той обаче е скептичен, че в практиката ще се прилага предложението за различно облагане на имотите в зависимост от вида сграда или района на населеното място.

Предложенията на кабинета за всички тези промени в данъчната политика бяха приети на първо четене в Народното събрание под условие и със заявки за промени преди окончателното гласуване на закона. Голяма част от парламентарните групи изразиха мнение, че данъчните оценки не трябва да се актуализират и още по-малко да се въвеждат диференцирани ставки. От Има такъв народ, Възраждане и ДПС вече са внесли предложения, които премахват всички свързани с това текстове на финансовото министерство. От ДПС уточняват, че диференцирането на данъка по вид на имотите е обявено като противоконституционно и не е ясно дали такова няма да се окаже и деленето на база населени места и зони в тях. От Движението са и против актуализацията на базисната данъчна стойност, която не е променяна в последните 15 години. Според тях актуализация на данъчните оценки трябва да се извършва поетапно, за да не се стигне до рязко повишаване на местните данъци. Още повече, че данъчната оценка към момента е свързана и с таксата за битови отпадъци.

Планира се обаче това да се промени и през 2025 година в България трябва да бъде въведена изцяло нова система за управление и отчитане на отпадъците, а данъкът вече ще се плаща на база на реално количество изхвърлен боклук. Консултантът по управление на отпадъците Михаил Бъчваров уточни, че има различни варианти за измерване на количеството боклук, които могат да се приложат у нас.

Процесът по въвеждане на новия метод за отчитане на боклука на този етап има много повече неизвестни параметри, а общините трябва да изминат сериозен път, за да въведат успешно една такава система. Според Бъчваров е изключително важно да не се допуска механично определяне на таксата за битови отпадъци на база брой живущи в едно домакинство, а това трябва да става на база реалното количество отпадъци, за да бъдат стимулирани хората да изхвърлят по-целесъобразно своя боклук. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм