Над 40 дни след началото на извънредното положение у нас в домовете, където живеят деца и младежи с увреждания, все още нямат указания какво да правят при доказан случай на заразяване с коронавирус.

Това заяви в предаването на Дарик „Реактивно” Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдър”. Организацията управлява 8 центъра за настаняване от семеен тип, в които се осигурява денонощна грижа за над 70 деца и младежи.

Още през март малко след началото на извънредното положение от фондацията са изпратили запитване до социалното министерство как да действат в такава ситуация, но единственият отговор, който са получили до момента е, че се очакват инструкции от здравното министерство. Оттам план за действие досега не е получен.

Въпреки тежката работа в условия на епидемия, нито един човек от персонала в центровете не се отказал от нея, а от фондацията търсят възможности за допълнителни стимули, като ваучери и осигуряване на транспорт до работното място.

Александрина Димитрова определи като несправедливо отпускането на допълнително заплащане само за социалните работници, които са на щат към Агенцията за социално подпомагане. Тя предупреди, че ако държавата не подкрепи работещите в тези центрове, които са около 300 в цялата страна, ще има случаи на напуснали.

Чуйте разговора на Йовка Йовчева с Александрина Димитрова.