Франция е мечтана дестинация за мнозина. Независимо дали сте били привлечени от романтичната причудливост на Париж, огряното от слънцето крайбрежие на Южна Франция или приличащите на приказка села на прованса, няма да съжалявате, ако резервирате почивка във Франция.

Събрахме някои вътрешни съвети за културата, етикета, храненето навън и придвижването във Франция, за да сме сигурни, че ще се възползвате максимално от времето си в тази очарователна страна.

Европейската страна, в която всички пътувания са безплатни

Ето нашите топ 30 неща, които трябва да знаете, преди да пътувате до Франция.

Франция не е само Париж

Франция не започва и не свършва в Париж. Твърде много посетители посещават Париж и след това заявяват, че са приключили с Франция. Франция е толкова невероятно разнообразна страна, с множество различни микроклимати и култури.

Важно е да видите повече от една част, ако искате да изживеете Франция правилно. Непременно отидете в Париж, но знайте, че останалата част от Франция също има какво да предложи.

Сплотеност, топлина и любов към животните: 10 неща, които да научите за Малта, преди да я посетите

Страсбург, Франция, Снимка: Pixabay

Париж, Франция, Снимка: Pixabay

Географски интересна

Както споменахме по-горе, Франция е една от страните с най-голямо географско разнообразие. От зашеметяващите Calanques, граничещи със Средиземно море до могъщите охрени каньони на Roussillon и Rustrel, до оградените с борове равнини на Landes, осеяния с вулкани Auvergne и планинската пустош на Пиренеите.

Всеки пейзаж е уникален и всеки заслужава да бъде изследван, ако имате време и възможност.

Хамон, сангрия, madre mía: 18 неща, които трябва да знаете, преди да потеглите към Испания

Пиринеите, Снимка: Pixabay

Пътувайте извън туристическия сезон

Не е изненадващо, че юли и август са най-натоварените месеци за пътуване до Франция. Цялата страна и всъщност по-голямата част от Европа са в училищни ваканции, което означава много, много хора във ваканция. Ако искате да избегнете тълпите, отидете преди юни или след септември.

Кои са държавите с най-много милиардери?

Снимка: Pexels

Тегленето на пари от банкомат е по-евтино

Избягвайте ненужните такси за обмен, като теглите пари в брой от всеки банкомат във Франция. Просто се уверете, че сте уточнили предварително в банката си, че картата ви ще се използва във Франция. 

Пица, вино и любов, mamma mia! 30 важни неща, преди да потеглите към Италия

Снимка: Pixabay

Парите са злато

Не всеки магазин ще приеме вашата карта като средство за плащане. Важно е да имате пари в брой по всяко време. Някои магазини, продаващи евтини стоки, като пекарна например, ще изискват от вас да похарчите минимум 10 евро, за да използвате карта, това са много багети!

Винаги носете личната си карта в себе си

Знаете ли, че във Франция е закон винаги да носите лична карта със себе си? И технически, вашата шофьорска книжка няма да е достатъчна. 

Ресторант, разполагащ с една маса, е резервиран за месеци напред

Културни съвети:

Учтивостта е ключова

Винаги казвайте Bonjour или Bonsoir (здравей/добър вечер), преди да кажете нещо друго. Ако не го направите, се счита за много грубо и можете да очаквате да бъдете посрещнати с намусена физиономия.

Французите не са груби, освен ако вие не сте

В повечето случаи лошото отношение произтича от културни недоразумения. 

Разбира се, има изключения от правилото. Някои твърдят, че грубостта е като форма на изкуство в Париж, но в по-голямата си част, това са само слухове. Ако се сблъскате с безразличие, не го приемайте лично. Французите просто не се справят добре с ентусиазма.

8 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Малага

Опитайте се да научите няколко основни думи или фрази, преди да тръгнете

В по-голямата си част можете да си прекарате съвсем добре във Франция, без изобщо да знаете френски, но ви е гарантирано по-добро преживяване, ако положите малко усилия да говорите езика. Може да бъде толкова просто, колкото да научите Bonjour (здравей), S'il vous plait (моля), Pardon (извинете/съжалявам - особено полезно на многолюдни места),  Merci (Благодаря) и Au Revoir (довиждане).

Смърт за наркотици, достъпни секс услуги и строг будизъм: Какво трябва да знаят пътуващите до Тайланд (видео и снимки)

Пушенето е нещо обичайно

За разлика от много части на света, пушенето все още не е станало демоде във Франция. Можете да очаквате да бъдете посрещнати със струя дим всеки път, когато излезете от сграда, седнете в кафене на открито или просто вървите зад някого на улицата. 

Най-добрият начин да се справите с това, ако не сте пушач, е просто да го отпишете като част от културата и да се опитате да не ви притеснява. Или се хранете на закрито.

Без целувки, без псувни и без напиване: Какво трябва да знаете, ако пътувате в Дубай (видео и снимки)

Снмика: Unsplash

Поддържайте нисък тон

Говорете високо във Франция и ще привлечете нежелано внимание към себе си. Това правило на етикета важи и за децата.

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

Облекло

Противно на общоприетото схващане, не всеки във Франция е модна икона. Но колкото и клиширано да звучи, французите наистина имат стил, който ги кара да изглеждат много по-елегантни от обикновения чужденец. Има няколко тънки правила, които трябва да спазвате, ако не искате да изпъквате по лош начин.

Джапанките са запазени за плажа, босите крака просто не са приемливи никъде, а на облеклото за фитнес, мястото му е във фитнеса.

Как да спестите пари на летището?

Снимка: Pexels

Храна и напитки

Едно нещо, с което французите няма да направят компромис, е важността на определеното време за хранене. Закуската е проста и е рано. Обядът продължава от 12 до 14 часа. И дори не си помисляйте да вечеряте преди 19.30/20.00 ч.

Най-страхотните места в света за 2023 г., според TIME

Снимка: Pexels

Адаптирайте се към еспресо

Борбата за кафето е истинска във Франция. Не ни разбирайте погрешно, французите имат опит с кафето, но трябва да забравите за всякакви „експерименти“ с него. Можете да го пиете черно, или с малко захар и мляко и нищо повече.

Най-добрите нови атракции на открито в Китай

Снимка: Pexels

Сиренето не е предястие

В Нова Зеландия сиренето често се сервира заедно с аперитив или понякога след десерт. Във Франция се сервира строго след основното и преди десерта.

Eдин от най-известните гръцки плажове остава затворен за туристи това лято

Снимка: Pixabay

Поискайте сметката, или няма да дойде

Не е необичайно местните жители да седят на маса в кафене с часове, след като са приключили с храненето си. Френските сервитьори няма да ви избутат нетърпеливо през вратата, след като сте приключили, точно обратното. Освен ако не поискате, те няма да ви донесат сметката. Ето така може да поискате сметката си: „L'addition s'il vous plait“.

Skytrax: Това са най-добрите летища в света за 2023 г.

Детските менюта не са даденост

Детските менюта не са нещо обичайно във Франция, въпреки че съществуват, особено в по-туристическите райони, където фирмите са се адаптирали към чужденците. Вместо това от децата се очаква да ядат това, което ядат родителите им, и да го правят без суетене.

Евтиното вино не е равнозначно на лошо вино

В някои страни е общоприето, че получавате това, за което плащате, когато става въпрос за вино. Във Франция обаче ще бъдете приятно изненадани колко достъпно е виното.

Ресторантите понякога предлагат домашното вино, налято от бъчва, от лозето нагоре по пътя.

10 забележителности, които не са същите като на картичките

Снимка: Pixabay

Бакшишът е сложен

Що се касае до бакшиа, някои казват, че не е задължителен, а други твърдят, че винаги се очаква.

Направете резервации

Ако наистина искате да посетите ресторант, не забравяйте да се обадите предварително за резервация. Повечето французи не биха си помислили просто да се появят някъде за вечеря, което означава, че много ресторанти просто няма да имат място за вас, ако се появите без уговорка.

Наклонената кула в Пиза се е изправила с 4 см през последните 20 г.

Посетете пазарите за най-добрата храна

Не можете да подминете френските фермерски пазари за пресни и вкусни продукти. Така че пропуснете супермаркета и вместо това посетете фермерските пазари – ще спестите и пари.

Снимка: Pexels

Обикаляне на Франция

Споделеното пътуване е добър вариант за соло пътуващите

Системата на Франция за споделеното пътуване, BlaBlaCar, стана много популярна. Това е чудесен начин за придвижване - често по-евтино от влаковете. А ако пътувате сами, това може да бъде и забавен начин да срещнете нови хора. 

21 евтини дестинации за пътуване през 2023 г.

Влаковете са удобни, но не и ценово

Влаковата мрежа на Франция е широко разпространена, но това може да бъде скъп вариант за пътуване. Ако пътувате с TGV, използвайте сайта на SNCF, за да потърсите по-евтини тарифи, отбелязани с iDTGV, или търсете месец предварително, за да намерите най-евтините дни и часове за пътуване.

Снимка: Pixabay

Стачки

Французите толкова много обичат да стачкуват, че имат специален уебсайт, за да следят стачните действия в цялата страна. Ако имате планове за пътуване в страната, не забравяйте да проверите C'est la grève (буквално „това са стачките“) за информация, която може да повлияе на вашето пътуване.

Истинската причина да включвате самолетния режим, докато летите

Пътни такси

Магистралите във Франция имат тол такси, така че е най-добре да прецените колко ще трябва да извадите от джоба си на пунктовете за тол такса, преди да започнете пътуването си. Проверете цената на вашето пътуване във ViaMichelin.

Алтернативата е да поемете по националните пътища - те може да са по-бавни, но това може да бъде чудесен начин да видите повече от страната.

Не всички пътища са създадени еднакви

За съжаление, повечето GPS не знаят разликата между павиран двулентов път и тясна селска уличка, която едва е достатъчно голяма за една кола. Когато пътувате извън утъпканите пътеки, използвайте здравия разум и уличните знаци.

Най-безопасното място в самолета е това, което никой не иска

Работно време (или липса на такова)

Неделята е за семейството

Страната спира в неделя. Това все още е много семеен ден - когато всички се събират на дълъг продължителен обяд, но времената бавно се променят.

В някои части на страната ще намерите супермаркети, отворени за няколко часа сутрин, а в туристическите места собствениците на магазини понякога отварят в неделя по време на празничния сезон.

10-те най-добри зимни дестинации в Европа (снимки)

Не очаквайте да свършите нещо между 12 - 14 ч.

По същия начин много магазини затварят вратите си между 12-14 ч. , докато персоналът отива на обяд. Това важи и за банки, пощенски станции и някои супермаркети. 

Празниците не са същите като истинския живот

Ако сте се влюбили до уши в тази страна, по време на почивката си във Франция, вие, както много преди вас, може да се изкушите да направите почивката постоянна и да се преместите там. Въпреки че животът във Франция може да бъде невероятно изживяване, просто знайте, че празниците не са ежедневие.

Кои са 10-те най-евтини държави? (снимки)

Така че, преди да започнете да правите грандиозни планове, първо помислете за реалностите на живота в чужбина (в страна с прословута ужасна администрация).

Коледни базари в Страсбург, Снимка: Pexels

Франция е най-посещаваната страна в света. И с толкова много неща за разглеждане и правене, не е чудно, че хората от цял ​​свят продължават да се стичат година след година. 

Пътуването във Франция е невероятно обогатяващо преживяване. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм