Изборът на Малта като дестинация за посещение със сигурност е мъдър. Великолепно време през по-голямата част от годината, идиличен пейзаж, красиви плажове и прекрасна кухня. Какво повече бихте искали? 

Хамон, сангрия, madre mía: 18 неща, които трябва да знаете, преди да потеглите към Испания

Все пак има няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите острова. Знаейки тези факти, престоят ви ще протече по-гладко. Ето 10 полезни съвета, които да ви помогнат.

Пица, вино и любов, mamma mia! 30 важни неща, преди да потеглите към Италия

Пазете се от слънцето 

Тъй като температурите в Малта достигат 40 градуса, е разумно да пиете много вода, да носите шапка и достатъчно слънцезащитни масла. Може би не е препоръчително да обръщате твърде много внимание на прогнозите за острова, тъй като много от тях не са твърде точни, а тези, които работят, показват температурата, измерена на сянка. Красивият средиземноморски бриз на плажа прави слънцето много по-поносимо, но не забравяйте да се пазите.

8 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Малага

Малтийците говорят и английски

Английският е вторият официален език на Малта, като 76% от населението говори английски, 36% - италиански и 10% - френски. Въпреки че говоренето на малтийски ще бъде високо оценено от местните жители, е доста трудно за постигане. Тъй като е семитски език, той е сложен, съчетавайки произхода си от арабски, испански, италиански и нормански френски. Въпреки че е красив за слушане, бъдете сигурни, че разговорът на английски е норма.

Без целувки, без псувни и без напиване: Какво трябва да знаете, ако пътувате в Дубай (видео и снимки)

Всеки познава всекиго

Тъй като населението на Малта е само 518 536 души, в целия остров има тенденция повечето хора да се познават. Хората са сплотени и ако търсите съвет за нещо, просто попитайте някого от местните жители, който, ако не може да помогне, ще познава човек, който ще съдейства. Чудесен начин да разрешите всякакви запитвания бързо и ефективно, но от друга страна, ако имате лоши малтийски преживявания, внимавайте на кого ги споделяте, тъй като повече от вероятно това ще се върне при въпросния човек и често ще бъде украсено.

Петте най-важни неща за Португалия

Шофьорите карат на сянка

Може би леко преувеличено и свързано с жегата в Малта, но шофирането може да е малко хаотично. Бъдете разумни и се подгответе, че нищо не трябва да ви изненадва. Изчакването на бордюра на определен прелез не означава автоматично, че автомобилите ще спрат, за да ви позволят да пресечете. Не се обиждайте, ако някой ви свири с клаксона; това може да означава, че грешите по пътя, трябва да ускорите, трябва да забавите, или пък е просто приятелски поздрав. И не забравяйте, че тъй като Малта е бивша английска колония, в страната се шофира в лявата лента. 

Смърт за наркотици, достъпни секс услуги и строг будизъм: Какво трябва да знаят пътуващите до Тайланд (видео и снимки)

Оставете си достатъчно време за пазаруване

Независимо дали се редите на опашка, за да платите едно мляко, или да пазарувате по-големи неща, бъдете готови да чакате. Ако касиерът реши да разговаря с човека, когото обслужва, той ще го направи независимо от това колко дълга е опашката. Никакво пъхтене и пуфтене няма да го накара да действа по-бързо, тъй като малтийците са изключително дружелюбни и често ще откриете, че си говорите и задържате опашката, когато е ваш ред. Много симпатично, ако не бързате.

Кои са 10-те най-евтини държави? (снимки)

Водата от чешмата е безопасна

Противно на общоприетото схващане, чешмяната вода е безопасна за пиене. Въпреки че има доста странен вкус, тя няма да ви навреди. Чешмяната вода преминава през процес на обезсоляване, но остава доста солена, така че бутилираната вода е за предпочитане за освежаваща студена напитка само поради вкуса. Използването на чешмяна вода обаче за готвене и за топли напитки ще спести време и пари, изразходвани за бутилирана вода.

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Активно и опасно строителство 

Тъй като все повече и повече хора избират да живеят в Малта и туризмът се увеличава, строителните работи изглеждат безкрайни. С добавянето на допълнителни етажи в хотелите, изграждането на нови апартаменти и събарянето на стари сгради, винаги някъде има работа. За щастие, голяма част от работата обикновено се извършва през зимните месеци, когато времето е по-хладно и има по-малко посетители на острова. Факторите „здраве и безопасност“ може би не са толкова строги, колкото в други европейски страни. Не е твърде необичайно да видите нестабилно построени скелета, които държат работници без каски например.

10-те най-добри зимни дестинации в Европа (снимки)

Бездомните котки са добре гледани

За съжаление, броят на бездомните котки в Малта е огромен. Те се крият в изоставени сгради, в шубраците или се скитат по по-тихите пътища. Малък брой специализирани благотворителни организации спасяват колкото е възможно повече, но просто няма ресурси за всички тях. Много от тях са диви, но въпреки това са добре обгрижвани от местните. Често ще видите купички с котешка храна и прясна вода, оставени на праговете пред къщите, и дори котешки легла, които гарантират, че бездомничетата са възможно най-щастливи.

Как да планирате градска почивка? Наръчник за начинаещи

Пътуването с автобус е евтино

Ако пътуването с кола из острова не е за вас, автобусът е алтернативният начин за пътуване. Може да се окаже, че в разгара на летните месеци може да се наложи да оставите няколко пълни автобуса да минат, но за €2 можете да пътувате навсякъде на острова. Билетите са валидни за два часа, така че ако трябва да смените автобуса или да отидете другаде през този период от време, просто сканирайте билета си от шофьора. На такъв малък остров никъде не е твърде трудно или далече за стигане.

Най-впечатляващото летище в света става много по-голямо

Бъдете подготвени за комарите

С наближаването на по-топлите вечери комарите излизат. Въпреки че комарите в Малта не пренасят никакви болести, ухапванията им могат да причинят ужасен сърбеж. Ползвайте репелент, ако сте склонни към ухапвания. Често срещан в Малта е азиатският тигров комар, въпреки че е по-голям и на ивици, той е безшумен в движенията си и е по-вероятно да ловува плячката си през деня. 

Снимки: Unsplash, Pixabay, Pexels

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм