Независимо дали планирате туристически обиколки, или градска почивка, може да ви бъде от полза да научите някои подробности за Испания, преди да кацнете. От хранителни навици до изучаване на език, ние ви превеждаме през основните неща, които трябва да знаете, преди да посетите Испания, за да извлечете най-доброто от пътуването си.

Пица, вино и любов, mamma mia! 30 важни неща, преди да потеглите към Италия

Научете малко испански 

Въпреки че много испанци говорят малко английски, той не е толкова разпространен, колкото в някои други европейски страни, така че научаването на няколко ключови фрази на испански е добра идея преди пристигането. Въпроси като Dónde está? (Къде е...?, Къде се намира...?) могат да бъде много полезни, когато търсите адрес, докато простите поздрави (hola, buenos días) и любезностите (gracias) винаги се оценяват от местните.

8 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Малага

Испанският обаче не е единственият език 

Важно е да се знае, че испанският не е единственият официален език в Испания. Някои автономни региони имат и втори официален език като каталунски в Каталуния, баски в Страната на баските и галисийски в Галисия. Уличните знаци може да са на този втори език, но почти всеки ще говори и испански, така че не е необходимо да учите два допълнителни езика.

Без целувки, без псувни и без напиване: Какво трябва да знаете, ако пътувате в Дубай (видео и снимки)

Испанците се хранят късно

Испанските часове за хранене се различават от повечето други страни поради това колко късно се хранят испанците. По принцип обядват между 14:00 и 16:00 ч. и вечерят по всяко време след 21:00 ч. Внимавайте за времето за хранене, когато се храните навън: в много райони може да е трудно да намерите ресторант, отворен преди 14:00 ч. за обяд или 20:30 ч. за вечеря, а ако го направите, може да попаднете в капан за туристи.

Петте най-важни неща за Португалия

Не навсякъде е слънчево

Испания има репутацията на слънце, море и сангрия, но северната част на страната всъщност е пълна с тучни зелени пейзажи и може да бъде доста дъждовно. Галисия, в Северозападна Испания, е класифицирана като дъждовния регион на страната от испанците заради обилните си валежи.

Общественият транспорт е добър

Пътуването из Испания е лесно с помощта на обширната мрежа на обществения транспорт на страната. От национални нискобюджетни авиокомпании като Vueling и Iberia Express до железопътната мрежа Renfe и обширните, евтини автобусни линии, има няколко възможности, когато става въпрос за придвижване из страната. В градовете метрото и автобусите са добър вариант, а дневните или седмичните билети се предлагат на повечето места.

Най-страхотните места в света за 2023 г., според TIME

Pexels

Можете да пиете вода от чешмата

Дори в големи градове като Мадрид и Барселона чешмяната вода е безопасна за пиене (в Мадрид идва прясна от планинската верига Гуадарама), така че не си правете труда да купувате скъпа бутилирана вода, за да се освежите.

След земетресенията: Какво трябва да знаят пътуващите до Турция

Pexels

Джебчиите могат да бъдат проблем

Някои райони на Испания, особено големите градове като Барселона и Мадрид, са известни със своите джебчии, които често се насочват към туристи на популярни места или в метрото. Не забравяйте да наглеждате и пазите своите ценности. Уверете се, че сте бдителни, когато сте на претъпкани места.

10 забележителности, които не са същите като на картичките

Pexels

Бакшишът не е задължителен

Културата на бакшиши в Испания на практика не съществува и повечето испанци или не оставят нищо, или само няколко монети. За по-луксозни ястия може да се остави 10 процента бакшиш, но в никакъв случай не е задължително.

Наклонената кула в Пиза се е изправила с 4 см през последните 20 г.

Pexels

Очаквайте безплатен бонус към питието

Испанската култура на тапас означава, че когато поръчате питие, на повечето места то ще пристигне с малък бонус, може би купа чипс, чиния маслини или сандвич с шунка или сирене. 

Unspalsh

Хамонът е кралят

Не бива да напускате Испания, без да опитате нейния специалитет и най-обичаната храна: хамон (сушена шунка). Jamón Ibérico е с най-добро качество и идва от чернокопитни иберийски прасета, хранени изцяло с жълъди.

10-те най-добри зимни дестинации в Европа (снимки)

Pexels

Паеята е от Валенсия

Може да сте развълнувани да опитате паея в Испания, но си струва да запомните, че типичното ястие всъщност е от Валенсия и местата, където го продават в други градове, може да не са толкова автентични. Ако Валенсия е в маршрута ви, опитайте ястието там или потърсете автентичен валенсийски ресторант, който приготвя ястието в други части на Испания. Друг съвет: испанците ядат паея за обяд, а не за вечеря, което им дава повече време да усвоят тежкото ястие.

Ресторант, разполагащ с една маса, е резервиран за месеци напред

Pexels

Магазините може да затворят в средата на деня

Много магазини и фирми затварят поне за няколко часа в средата на деня в Испания, така че не планирайте да свършите нищо между около 13:00 и 16:00, когато на много испанци (особено в по-малките градове) им отнема много време обедната почивка (сиеста). По-големите магазини и супермаркети ще останат отворени, но никога не можете да очаквате, че ще намерите отворен магазин по средата на деня. Въпреки това магазините остават отворени до по-късно. Повечето магазини за дрехи в големи градове като Мадрид и Барселона остават отворени до около 22 часа.

Смърт за наркотици, достъпни секс услуги и строг будизъм: Какво трябва да знаят пътуващите до Тайланд (видео и снимки)

Никой наистина няма сиеста...

Митичната сиеста, този траен стереотип за Испания, бързо се превръща в нещо от миналото, когато селските работници подремват след дълга сутрин на полето. Днес, когато повечето испанци работят в офиси в големите градове, просто няма време да се приберат вкъщи за обедна дрямка.

…Или сангрия

Сангрия е предимно туристическа напитка в Испания. Вместо това местните се наслаждават на Tinto de verano или лятно вино, което се състои от червено вино и лимонада. Поръчайте Tinto de verano, ако искате да се слеете с местните и вероятно да избегнете плащането за скъпа кана сангрия.

Кои са 10-те най-евтини държави? (снимки)

Pixabay

Испанците се обличат добре

Испанците обикновено обичат да се грижат за себе си и да изглеждат добре, така че да се разхождате по къси гащи и джапанки може да предизвика повдигане на вежди в много райони на страната. Рядко ще видите испанци по шорти, освен на плажа, което може да улесни разпознаването на туристите в големите градове.

Испанците са мнителни хора

Испанците са изключително дружелюбни и помагащи, ако някога сте в беда, не се страхувайте да помолите местен за помощ. Те обаче са и много директни, резки и безпардонни и няма да се поколебаят да ви кажат в очите това, което мислят. Не се обиждайте от това, което понякога може да изглежда като доста рязък начин на говорене; това е напълно нормално в Испания.

Топ 5 на най-екосъобразните ски курорти в света

Религията 

Повечето испанци формално са римокатолици, но се приемат различни религиозни вярвания. По-младите поколения обаче са много по-малко религиозни, както в много други западни страни.

Испания е била частично под мюсюлманско управление в продължение на повече от 700 години от 711 г. до 1571 г. Южната част на Испания, особено Андалусия, е мястото, където мюсюлманското управление е било най-дълго. Тук все още можете да видите влиянието на исляма в сградите и архитектурата.

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Богата култура

Испания има 46 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, 40 културни обекта, 4 природни обекта и 2 смесени обекта. Само Италия с 53 обекта и Китай с 52 имат повече. От праисторическо скално изкуство, исторически градове и сгради до мостове, национални паркове и пейзажи, в Испания има безброй обекти на наследството, известни забележителности.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм