Измина почти месец, откакто земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Турция и Сирия, отне живота на хиляди хора и рани много други.

Опустошителното въздействие на събитията и последвалите вторични трусове оставиха въпроси у много пътници, които планираха да посетят страната през следващите дни, седмици или дори месеци.

Ердоган официално насрочи изборите за 14 май

Сега в тримесечно национално извънредно положение, Турция е основна туристическа дестинация, привличаща 44,6 милиона чуждестранни пристигания през 2022 г., според статистиката на турското правителство.

Много потенциални посетители са се насочили към ключови курорти и градове, особено в популярни крайбрежни зимни слънчеви дестинации.

Защо се появи странно сияние в небето преди земетресенията в Турция? (видео)

Земетресението удари близо до град Газиантеп в югоизточна Турция, близо до сирийската граница, около 4.17 сутринта местно време на 6 февруари, което доведе до срутването на над 6000 сгради.

Въпреки че международните пътници бяха посъветвани да не пътуват до засегнатите райони, пътуванията до водещите туристически дестинации - предимно далеч от засегнатите от земетресението райони, остават незасегнати в по-голямата си част. Но неизбежно ще има известно въздействие.

Световната банка оцени щетите от земетресенията в Турция на 34 млрд. долара

Кои райони са засегнати от земетресението?

Приблизително 10 турски провинции бяха засегнати от земетресението, което беше едно от най-силните в региона от повече от век – Адана, Адияман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Кахраманмарас, Килис, Малатия, Османие и Шанлиурфа.

Древният замък Газиантеп, една от най-известните забележителности на турския град, беше сериозно повреден поради земетресението.

Град Алепо, вече опустошен от 11 години гражданска война, беше сред най-засегнатите райони в Северозападна Сирия, където повече от четири милиона души вече разчитаха на хуманитарна помощ.

Турски футболни фенове заляха стадион с плюшени играчки с искания за оставка на правителството (видео)

Отменени ли са полети до Турция?

След земетресението международните авиокомпании извършват полети до и от Турция както обикновено.

Три летища – турското летище Адана (ADA,) летище Хатай (HTY) и международното летище Газиантеп Огузели (GZT) – бяха затворени за кратко след труса. Оттогава обаче всички са отворени отново.

Летище Истанбул, основното международно летище на Турция, продължи да работи нормално.

Над 200 души са арестувани в Турция за некачествено строителство, довело до хиляди жертви

Turkish Airlines, националният авиопревозвач на Турция, позволява на пътниците или да резервират отново, или да получат възстановяване на сумата за вътрешни и международни полети до или от „засегнати от земетресението райони“ за полети, планирани от 6 февруари до 31 март, при условие че са били резервирани преди 9 февруари 2023 г.

Как ще бъдат засегнати туристите?

Няма индикации, че всяко пътуване до основните туристически дестинации в Турция е било значително нарушено и повечето са в състояние да посрещнат посетителите както обикновено.

Награждават пловдивските спасители, участвали в акциите в Турция

Али Кутук от Likya Nature Travel, туристическа агенция със седалище в Анталия, която предлага преходи, каза пред CNN Travel, че агенцията досега е имала само една анулирана групова резервация и една повторна резервация в резултат на земетресението.

„Имахме известно въздействие върху последните обиколки“, казва той, преди да подчертае, че не очаква ситуацията да засегне летните резервации и местните хора все още правят планове за пътуване в страната. „Продължаваме да имаме резервации за лятото.

Чанта със злато за 4,3 млн. евро откриха сред руините в Турция (видео)

Анталия е на около 594 километра от земетръсния град Газиантеп по въздух. Истанбул е на около 850 километра. Други големи туристически дестинации като Кападокия, Чанакле, Бодрум и Мармарис също са далеч от засегнатите райони.

Какви са текущите съвети за международните пътници?

Въпреки че различни правителства, включително САЩ и Обединеното кралство, призоваха пътуващите да избягват определени райони, засегнати от земетресението, гражданите не се съветват да стоят далеч от незасегнати райони в Турция в момента.

Ръководителят на спасителния ни екип в Турция: Най-страшни бяха погледите на близките на затрупаните

Трябва ли туристите да посетят Турция сега?

Повечето от водещите туристически дестинации в Турция продължават да посрещат туристи. За мнозина в страната неотдавнашното земетресение направи по-наложително хората да продължат да пътуват до незасегнатите райони на Турция за своите ваканции.

Много хора в Турция са зависими от приходите от туризъм и след като бяха засегнати от спирането на дейността поради пандемия през последните години, разчитаха на възобновяване на посетителите до удара на земетресението.

През 2021 г. приносът на сектора на пътуванията и туризма в Турция към БВП е 59,3 милиарда долара според Световния съвет за пътувания и туризъм.

Световната банка казва, че земетресенията са причинили около 34 милиарда долара преки щети в Турция.

Ердоган обеща да потърси отговорност за жертвите от земетресенията

Какво мога да направя, за да помогна на пострадалите от земетресението?

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) отправи два спешни призива на обща стойност 200 милиона швейцарски франка (около 214 милиона долара), за да подпомогне усилията за оказване на помощ в двете страни.

Има много други организации, които също са на място и реагират. Можете да помогнете, като щракнете тук.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм