Двете големи земетресения, ударили Турция на 6 февруари, са причинили преки физически щети на стойност около 34,2 милиарда долара, но общите разходи за реконструкция и възстановяване на страната може да са дори два пъти по-високи, съобщи Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Международната финансова институция изчислява още, че земетресенията ще намалят с поне половин процентен пункт (0,5 базисни пункта) прогнозирания ръст на брутния вътрешен продукт на Турция, като сега се очаква да достигне 3,5 на сто през 2023 г., каза пред репортери Умберто Лопес, директор на Световната банка за Турция.

Един загинал и 69 ранени при новия трус в Турция

Ситуацията в Сирия, която също бе засегната от земетресенията, е "наистина катастрофална", коментира Анна Бьорде, вицепрезидент за Европа и Централна Азия. Очаква се утре Световната банка да публикува отделна оценка за щетите в Сирия.

Бьерде каза още, че първоначалната бърза оценка на щетите в Турция, според която те се равняват на 34,2 милиарда долара, отговаря на около 4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната през 2021 г., но тази цифра не включва косвени или вторични въздействия върху икономическия растеж, както и последствията от земетресението преди седмица.

Над 200 души са арестувани в Турция за некачествено строителство, довело до хиляди жертви

"Нашият опит сочи, че нуждите от реконструкция могат да надхвърлят от два до три пъти очакваните преки физически щети", добави тя.

Земетресенията от 6 февруари с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, най-смъртоносните в съвременната история на Турция, взеха повече от 50 000 човешки живота на територията на страната, както и още около 5900 души в съседна Сирия.

Чанта със злато за 4,3 млн. евро откриха сред руините в Турция (видео)

Световната банка каза, че земетресенията са били последвани от повече от 7500 вторични труса, създавайки най-голямото подобно бедствие, сполетявало Турция от над 80 години.

Докладът на банката за бърза глобална оценка на щетите след бедствия (GRADE) изчислява, че 1,25 милиона души са останали без домове заради частично или пълно срутване на сградите, в които са живеели.

Ердоган обеща да потърси отговорност за жертвите от земетресенията

Най-тежките щети са понесли 11 провинции в Южна Турция, които имат едни от най-високите равнища на бедност в страната и приютяват над 1,7 милиона сирийски бежанци, което представлява около половината от общия брой на сирийски бежанци в Турция, пише още в доклада на Световната банка.

Институцията предостави незабавна помощ от 780 милиона долара за страната от два съществуващи проекта в страната, както и 1 милиард долара по нов проект за спешно възстановяване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм