Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално насрочи парламентарните и президентските избори в страната за 14 май, съобщи Евро нюз.

"С правомощията, дадени ми от член 116 от нашата конституция, подписах указа за подновяване на изборите на 14 май, които трябваше да се проведат на 18 юни 2023 г.", заяви Реджеп Тайип Ердоган в президентския комплекс в столицата Анкара.

"Нашата предизборна програма отново ще се състои от лекуване на раните на жертвите на земетресението и компенсиране на икономическите и социалните щети от това бедствие", добави Ердоган.

Кой е „турският Ганди“ – човекът, хвърлил ръкавица на Ердоган?

Изборите могат да се окажат най-значимият вот в страната от десетилетия насам. Те ще определят дали страната ще поеме по по-демократичен път или ще продължи да следва все по-авторитарния курс.

Ердоган управлява Турция от 2003 г. насам, първо като министър-председател, а след това и като президент от 2014 г. Тазгодишните избори може да се окажат най-предизвикателните за него.

БГНЕС припомня, че по-рано тази седмица Опозиционните партии в Турция приключиха с дебатите и се споразумяха да номинират лидера на светската опозиция Кемал Кълъчдароглу за свой общ кандидат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през май.

Земетресенията възобновиха опасенията относно Истанбул

Страната се бори с проблемна икономика, нарастваща инфлация и последиците от мощното земетресение, при което загинаха повече от 46 000 души, а стотици хиляди в 11 турски провинции се приютиха в палатки или временни жилища.

Мнозина критикуват реакцията на правителството на Ердоган относно земетресението и го обвиняват, че не е успяло да подготви застрашената от земетресения страна за очаквано бедствие.

Експертите посочват, че слабата регулация на строителните норми е основна причина за смъртоносните последици от земетресението.

Световната банка оцени щетите от земетресенията в Турция на 34 млрд. долара

Ако никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, на 28 май ще се проведе втори тур на президентските избори.

Президентските и парламентарните избори бяха планирани да се проведат на 18 юни, но правителството ги премести, за да не съвпаднат с поклонението Хадж, приемните университетски изпити и началото на летния ваканционен сезон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм