Земетресенията в Югоизточна Турция, при които бяха разрушени градове и загинаха над 45 000 души, накараха властите да преразгледат начина, по който податливата на земни трусове страна би се справила с подобно земетресение в гъстонаселената северозападна част, която е промишленото сърце на страната, съобщи Darik Business Review.

Истанбул, който е най-големият град в Турция с 16 милиона души население и търговският двигател на страната, се намира близо до разломните линии, които пресичат страната.

Две земетресения с три месеца разлика убиха близо 20 000 души в северозападната част на Турция през 1999 г. Геолози твърдят, че там може да има нов земен трус.

Защо се появи странно сияние в небето преди земетресенията в Турция? (видео)

Земетресението от 6 февруари е причинило физически щети за близо 34 млрд. долара, обявиха тази седмица от Световната банка, но общите разходи за реконструкция и възстановяване може да бъдат два пъти по-високи.

Югоизточният регион разполага със значителен производствен сектор, макар и по-малък, в сравнение със северозападната част на страната.

Земетресение в Истанбул със сила като това от февруари, който е един от мегаградовете в света и се намира на стратегическия воден път през Босфора, би могло да предизвика хаос и изисква повече подготовка.

"Това е промишленият център на Турция. Разрушения от подобен мащаб тук биха имали по-сериозни последствия, които биха могли да доведат до унищожаването на страната," казва Бугра Гьокче, заместник генерален секретар на община Истанбул.

Световната банка оцени щетите от земетресенията в Турция на 34 млрд. долара

"Държавата трябва да гледа на това като на въпрос от националната сигурност и да приоритизира и разпределя средства тук," казва Бугра, който отговаря за управлението на риска от земетресения в общината.

Трусовете от миналия месец и въпросът за подготвеността за подобно природно бедствие в северозападния регион Мармара около Истанбул се очаква да заемат ключово място в президентските и парламентарните избори, които Турция трябва да проведе до юни.

Двадесетгодишното управление на президента Реджеп Ердоган се характеризира със строителен бум. Сега се очаква той да се изправи пред най-голямото си политическо предизвикателство на тези избори, като обещава бърза кампания за възстановяването на десетки хиляди домове, след като над 180 000 сгради бяха разрушени при последните земетресения.

В региона Мармара живеят 25 милиона души, а той допринася с малко над 40% от БВП на страната към 2021 г., според данни на местния статистически институт.

Земетресение с магнитуд 5,6 удари Турция

Районът е дом на много заводи, в които се произвеждат стоки, като цимент, текстилни изделия, автомобилни части и други. Това е транзитен канал за международна търговия с множество търговски и пътнически пристанища и протока Босфора, който свързва Черно и Средиземно море.

Турция е разположена върху няколко активни разломни линии, което означава, че е податлива на големи земетресения. Част от Северноанадолската разломна линия преминава през Мраморно море, южно от Истанбул.

Експерти твърдят, че вниманието трябва да се насочи отново към подготвеността на Истанбул за голямо земетресение - въпрос, който е обект на периодични публични дебати след бедствието от 1999 г.

"Строителните стандарти можеше да са се подобрили през последните 25 години, ако системно бяха предприемани стъпки в тази посока, но това не се случи," казва Бугра, предупреждавайки, че подготовката за земетресение в или около Истанбул не е задача по силите на един държавен субект и изисква усилия от цялата страна.

"Имаме нужда от мобилизация на всички държавни институции, като трябва да трансформираме водените политики и да го направим в следващите 5-6 години," казва Бугра.

От 1999 г. Истанбул е обект на бърза урбанизация, по-голямата част от която се случва по времето на управлението на Ердоган. През 2018 г. правителството приложи т. нар. „строителна амнистия“ в цяла Турция за легализиране на нерегистрираните строителни обекти, което инженери и архитекти предупреждаваха, че може да застраши живота на много хора.

Над 200 души са арестувани в Турция за некачествено строителство, довело до хиляди жертви

Правителството отхвърля критиките, че систематично е занижавало стандартите за безопасност, но миналата седмица министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг призна, че страната вече не може да прилага амнистията и трябва да преразгледа наказанията за строителни дейности, които не отговарят на стандартите.

Общината на Бугра се управлява от кмета Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), който е имал политически сблъсъци с Ердоган и преди и е считан за потенциален негов конкурент на президентските избори.

Очаква се той да обяви "мобилизационен план" за Истанбул.

Подготовката за евентуално земетресение в Истанбул не трябва да бъде ограничена до оценяването на подсилването на сградите, но трябва да се разпростре и до инфраструктурите дейности за подсигуряване на енергия и вода, смята Бугра.

След земетресенията в югоизточната част на страната местните власти в Истанбул са получил над 100 000 молби за оценка на устойчивостта на сгради, което предизвиква срив на уебсайта на общината, казва още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм