"Победата е много горчива и може да се интепретира по два начина. При цялото това откровено и според международните наблюдатели и експерти нечестно използване на преднината, която имаше Ердоган. При цялото му умение като политик да мобилизира хората. При цялата разпокъсаност на опозицията и нехаризматичността на г-н Кълъчдароглу, които мнозина критикуват. Той да вземе 48% - 2 милиона гласа разлика, това е постижение. Постижение, но не достатъчно. Някои питат как е възможно Ердоган да остане на власт толкова много години след всички тези бедствия и все още някой да гласува за него. Ами, може. Но въпросът е друг, че той сега ще трябва да управлява и двете групи. Забелязахме веднага промяна в реториката”. Това обясни в "Кой говори" за изборната победа на Ердоган в Турция журналистът от "Дневник" Ангел Петров.

Експерт по турска политика: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган

“На флага на партията на Кълъчдароглу има шест стрелкички. Това са така наречените шест лъча на Кемализма. Те са етатизъм, държавна намеса, революционност, популизъм и такива понятия. Един испански колега, който предложи друга траектория - петте сегашни лъча на Турция. Фрустрация, национализъм, мобилизация и усещане за важност. Това са координатите според турците. Според самите хора, които той задава. Мисля, че е вярно, защото първо Турция усеща, че е много важна за света. Второ, че разделенията й раждат уникално политическо пространство, в което не завиждам на никого, който ги управлява. Епохата на социалните мрежи бележи усилването на това усещане за значимост, което чуваме по мегафоните на площада и през социалните мрежи. Наистина Турция е разделена като никога. Турция е станала недемократична, обаче има хора, които я харесват такава”, обясни Петров. 

"Изборите бяха безкрайно нечестни и преди това. Самият изборен ден някой трябва да отиде и да прекара 1 година, обикаляйки югоизточната част на Турция и секциите, за да знае какво всъщност става. Има провинции, в които обикновено на всички избори после са доказуеми манипулации на ниво няколко хиляди секции и няколко десетки хиляди гласа”, допълни той.

“Изборите в Турция се крадат в хода на кампанията. Чрез начина, по който се изкривява публичното пространство. Ако говорим за изборния ден в самото пускане в урните и отчитане на резултатите сигурно има нередности, но те не са от такъв мащаб, че да може да се каже - Ердоган си открадна победата”, заяви журналистът и отново допълни, че манипулациите се случват по време на предизборната кампания и преди нея.

Ердоган спечели нов президентски мандат

Петров коментира и ситуацията в Косово като каза, че “тази динамика я виждаме при всеки опит да се намери решение на конфликта чрез някакъв вид нормализация и преговори. Винаги е така, а лидерите на Сърбия и Косово, които и да са, правят една две крачки напред и сходен брой назад, защото те първо говорят на собствените си електорати. Тоест, ако ти протегнеш ръка към Курти, косовския премиер, после трябва да се аргументираш. Съответно, ако ти си Курти и протегнеш ръка към Вучич, после трябва или да аргументираш, или да направиш нещо, с което да отстоиш себе си. За съжаление, и двете страни правят това нещо”, обясни журналистът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм