Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на президентските избори в страната, предаде БГНЕС.

При 99.66% от преброените бюлетини Ердоган получава 52.14 на сто от гласовете. Неговият съперник Кемал Кълъчдароглу получава 47.86%. Избирателната активност според преброените до момента гласове е 84.3 %.

Изборният ден в Турция започна при засилени мерки за сигурност

За Ердоган са гласували 27 579 657 избиратели, а за Кемал Кълъчдароглу 25 324 254. Право на вот на втория тур имаха 64 197 419 души. 

Getty Images

Хиляди хора се стекоха в неделя вечер пред жилището на президента Реджеп Тайип Ердоган в квартала Късъклъ в Истанбул, за да засвидетелстват привързаността си към турския лидер, предаде БТА. Със знамена и постери на Ердоган те въодушевено скандираха “Победа", "Винаги сме с теб", "За силна Турция", "Обичаме те”, танцуваха и пееха.

Ердоган призовава турците в чужбина да гласуват на втори тур

Дълги редици от коли със знамена и музика дефилираха по булевардите на мегаполиса. 

Този път Ердоган проведе пред жилището си в Истанбул първия митинг, след като бе обявено, че е спечелил втория кръг на президентските избори.

Ердоган бе избран за трети път за президент на Турция. С това той става най-дълго управлявалият президент в историята на страната.

Нова демокрация печели категорично парламентарните избори в Гърция

Ердоган се появи пред множеството, качен на автобус, откъдето произнесе първата си реч вече като 13-ти президент на страната. “Приключихме втория тур на президенските избори, изразявам горещата си благодарност към моя народ, който ни поднесе истински празник на демокрацията. Благодаря ти, Истанбул, за подкрепата, която ми даде. Днес ние отворихме вратата към новото столетие на Турция. Спечели 85 милионна Турция. Както досега 21 години бях достоен за вашето доверие, така ще продължа да бъда и занапред”, каза Ердоган.

В речта си той не пропусна и пострадалите от земетресението, като обеща, че до една година всички ще бъдат настанини в нови жилища. 

Ердоган: С Путин имаме специални отношения, няма да наложим санкции на Русия

Ердоган акцентира върху принципа на неделимостта на турския народ, на единството на езика, вярата и братството, на сигурността и стабилността на турската държава. Той подчерта, че Турция ще продължи с всички сили борбата срещу тероризма.Той отново предупреди външните си критици, че "никой не може да размахва пръст на Турция".

Обръщайки се към опозицията, Ердоган заяви, че е дошъл краят на опитите ѝ да излъчи президент, и се обърна към опонента си Кемал Кълъчдароглу с “бай, бай Кемал”(игра на думи - бай означава господин на турски - б.а.).

Ердоган обяви двумесечно удължаване на „зърнената сделка“

Ердоган обяви и новата цел пред Партията на справедливостта и развитието - да спечели местните избори през тази есен.

Турският президент обяви, че заминава за Анкара, където ще произнесе реч в президентския дворец. “От там аз ще се обърна към света, нашият народ постигна историческа победа по пътя към демокрацията и просперитета на силна Турция в новото столетие”, каза той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм