Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви двумесечно удължаване на подкрепеното от ООН споразумение, съгласно което Украйна доставя зърно през Черно море за световните пазари, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Нови изисквания за пътуване в Турция

"С усилията на нашата страна, с подкрепата на нашите руски приятели, с приноса на нашите украински приятели, беше решено да удължим сделката за черноморското зърно с още два месеца", обяви Ердоган ден преди изтичането на срока на сделката.

Русия и Украйна все още не са казали нищо за удължаването на сделката. Освен това Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е получила гаранции от "руските приятели" за безпрепятствено излизане на турските кораби от пристанищата Николаев и Олвия. По думите му Турция ще положи всички усилия за пълното изпълнение на сделката.

Окончателни резултати: Ердоган с 49,52% води пред Кълъчдароглу на изборите в Турция

Ердоган благодари на руския президент Владимир Путин, на украинския президент Володимир Зеленски и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за подкрепата на турските инициативи по сделката за зърното. Той подчерта, че удължаването на срока на сделката е станало възможно благодарение на конструктивния подход на руската и украинската страна.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм