За настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани, става ясно от окончателните резултати на проведените на 14 май президентски и парламентарни избори. Основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получава 44,88% от гласовете на избирателите.

Резултатите са публикувани от Висшия избирателен съвет, съобщават местните медии.

Помощник на Кълъчдароглу напуска партията заради поражението на изборите

На трето място е кандидатът на Алианса АТА Синан Оган, който печели 5,17%. Мухарем Индже, който се отказа от надпреварата дни преди вота, събира 0,43 % от гласовете, тъй като името му остана вписано в бюлетините, включително и в тези, които вече бяха подадени в чужбина преди обявяването на оттеглянето му.

Тъй като нито един от кандидатите не си е осигурил необходимото мнозинство на президентските избори, на 28 май на балотаж един срещу друг ще се изправят двамата основни опоненти Ердоган и Кълъчдароглу, обяви председателят на Съвета Ахмет Йенер.

Избирателите в чужбина ще могат да започнат да гласуват отново на 28 май.

Балотаж между Ердоган и Кълъчдароглу на 28 май

Що се отнася до парламентарните избори, които се проведоха едновременно с президентските, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган спечели 35.61%. Коалицията на президента Реджеп Ердоган Народен алианс води с общо 49,47 % Това се равнява на 323 места в 600-местния парламент, като на ПСР се полагат 268 места.

Опозиционния Национален алианс е на второ място с 35.02% и получава 212 депутатски места, от които Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу има 169 места. Партията на доброто, която е част от алианса, има 44 места (9.69%).

След изборите в Турция: Сбогом, Ердоган или сбогом на илюзиите

Алиансът "Труд и свобода", който се състои от Зелената лява партия (ЗЛП) и Работническата партия на Турция (РПТ), печели 10,55% от вота на гласоподавателите и получава общо 65 места в парламента.

„Турция ще преодолее всички проблеми и заедно ще видим още по-добри дни“, заяви днес в Туитър президентът Реджеп Тайип Ердоган, който се обърна към младежите в навечерието на решаващите президентски избори на 28 май.

Втори тур и обвинения в изборни измами. Какво се случва в Турция?

Той благодари на всички граждани, които отидоха до урните миналата неделя. Ердоган похвали турската младеж за това, че "отстоява волята си, свободно отразява своя избор в урните и поема отговорност за нашата демокрация".

"Заедно ще видим много по-добри дни", каза Ердоган и заключи: "Разчитам на вашата силна подкрепа на 28 май."

Неговият съперник Кълъчдароглу също отправи подобен призив към турските младежи, като по-рано в понеделник в поредица от туитове даде уверения, че ще "облекчи тревогите им".

Ердоган раздаде банкноти на деца в избирателната си секция

"Докато ние спорим, те вече са се обединили срещу вас. Сега нека да видим какво имаме в ръцете си в края на деня. Бездънна тъмнина... Имаме 12 дни, за да се измъкнем от този тунел", заяви той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм