Висшият избирателен съвет на Турция обяви окончателните резултати от изборите, след като всички урни бяха отворени, като присъди повече от 49% от гласовете на настоящия президент Реджеп Таип Ердоган, съобщиха турските медии.

Висшият избирателен съвет обяви, че всички урни от проведените в неделя президентски и парламентарни избори са отворени, докато малък брой бюлетини в чужбина все още не са налични. Съветът обяви, че президентът Реджеп Ердоган е спечелил 49,51% от гласовете и потвърди провеждането на втори тур на изборите, насрочен за 28 май.

На дългоочаквана пресконференция в столицата Анкара Ахмет Йенер, председател на Съвета, заяви, че "100%" от урните са отворени в 81 провинции на Турция, а избирателната активност е регистрирана като 88,92% в границите на Турция и 52,69% сред избирателите в чужбина.

След изборите в Турция: Сбогом, Ердоган или сбогом на илюзиите

Кемал Кълъчдароглу, основният съперник на Ердоган, печели 44,88% от гласовете, изпреварвайки Синан Оган, кандидата на Алианса АТА, който печели 5,17%. Мухарем Индже, който се отказа от надпреварата дни преди вота, събира 0,44 % от гласовете, тъй като името му остана в бюлетините, включително и в тези, които вече бяха подадени в чужбина преди обявяването на оттеглянето му. "Решено е, че нито един от кандидатите не си е осигурил необходимото мнозинство на президентските избори и поради това на 28 май ще се проведе втори тур на изборите", завършва изявлението си Йенер.

Той съобщи също, че от днес започва предизборната кампания за втория тур. Йенер заяви, че окончателните, официални резултати от първия тур на изборите ще бъдат обявени на 19 май, а избирателите в чужбина ще могат да започнат да гласуват отново на 23 май.

Втори тур и обвинения в изборни измами. Какво се случва в Турция?

Що се отнася до парламентарните избори, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) води с 35.49% при 99.86% преброени бюлетини, предаде ТРТ. Коалицията на президента Реджеп Ердоган Народния алианс води с общо 49% Това се равнява на 322 места в парламента, който е съставен от 600 човека. 267 места се падат на ПСР, 50 на Партията на националистическото движение (10.07%) и 5 на Партията на новото благоденствие (2.82%). За сега другият коалиционен партньор на Ердоган - Партията на големия съюз - няма спечелени места в парламента.

Опозиционния Национален алианс е на второ място с 35% от вота. Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу има 25.33% и, съответно, 169 места. Партията на доброто, която е част от алианса, има 44 места (9.69%).

Ердоган раздаде банкноти на деца в избирателната си секция

Алиансът "Труд и свобода" се състои от Зелената лява партия (ЗЛП) и Работническата партия на Турция (РПТ). Той има 11% от вота, 8.81% за ЗЛП (61 места) и 1.73% за РПТ (4 места).

Въпреки че за първи път е изправен пред втори тур, президентът Ердоган печели 16-ата си победа на избори, на които се е кандидатирал като министър-председател или президент.

По-рано радостният Ердоган се появи на терасата на централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в столицата Анкара в ранните часове на деня, докато оживена тълпа, размахваща знамена и негови плакати, го очакваше.

Журналист пред Дарик: Сигурно е, че Ердоган ще получи висок резултат

В речта си там Ердоган заяви, че чака "резултата от националната воля", но има "ясна преднина, въпреки че не са обявени официални резултати". "Турция за пореден път доказа, че е сред водещите световни демокрации с ангажимента си за надмощие на националната воля, свободата на гражданите в техния политически избор", добави той.

След гласуването, което приключи в 17:00 ч. местно време, нощта в Турция беше напрегната, докато се отваряха урните с бюлетините. Опозиционният блок от шест партии многократно се противопостави на преброяването на гласовете, твърдейки, че техният кандидат Кълъчдароглу е изпреварил действащия президент Ердоган. Те оспорваха официалните резултати и се оплакваха от данните, обявени от Анадолската държавна агенция.

Съперникът на Ердоган обеща здрави връзки със Запада, вместо с Русия

И Ердоган, и Кълъчдароглу призоваха своите поддръжници да останат бдителни на местата, където се броят гласовете и "да стоят на стража пред урните".

В ранните часове на преброяването на гласовете Ердоган отправи критика към опозиционните партии за това, че твърдят, че водят на президентските и парламентарните избори, докато преброяването на гласовете все още продължава. В Туитър Ердоган заклейми това, което нарече "грабеж на политическа воля" от страна на опозицията. Изявленията му дойдоха на фона на твърденията на опозицията, че резултатите от гласуването са манипулирани или забавени, както и на фона на това, че проопозиционни медии публикуваха свои данни за резултатите.

Битката за Турция: ще запази ли властта си Ердоган?

На втори тур турците, живеещи в чужбина, ще могат да гласуват както в турските дипломатически мисии, така и на граничните пунктове. Желаещите да гласуват в чужбина могат да подадат гласа си между 20 и 24 май.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм