Съперникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в предстоящите избори за държавен глава обеща да даде приоритет на отношенията на Турция със Запада вместо с Русия и да осигури мир и демокрация в страната.

Младите искат демокрация, казва Кемал Кълъчдароглу, кандидат-президент на опозиционния Национален алианс. "Те не искат полицията да идва пред вратата им рано сутринта само защото са писали в Туитър", допълва той в интервю за Би Би Си.

Кой е „турският Ганди“ – човекът, хвърлил ръкавица на Ердоган?

"Казвам на младите хора, че могат свободно да ме критикуват. Ще им осигуря това право", заяви лидерът на най-голямата опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП).

В момента турците могат да отидат в затвора за обида на президента, припомня изданието.

Във връзка с изказваните опасения за сигурността му, Кълъчдароглу посочва, че "да си в политиката в Турция означава да избереш живот с рискове".

"Аз ще вървя по пътя си, каквото и да правят Ердоган и неговите съюзници. Те не могат да ме откажат. Не могат да ме изплашат. Дал съм обещание на този народ", казва още той.

Избори в Турция: Хиляди руски акаунти в Туитър са активирани отново на турски език

Преди митинга си в Измир, един от бастионите на опозицията, кандидат-президентът е заявил още, че ще преориентира Турция, като даде приоритет на отношенията със Запада, а не с Кремъл.

"Искаме да бъдем част от цивилизования свят", отбелязва лидерът на опозицията. "Искаме свободни медии и пълна съдебна независимост. Ердоган не мисли по този начин. Той иска да е по-авторитарен. Разликата между нас и Ердоган е като между черно и бяло", заявява той.

Битката за Турция: ще запази ли властта си Ердоган?

Коментирайки въпроса дали сегашният президент ще отстъпи при евентуално поражение на изборите, Кълъчдароглу уверява, че това ще се случи мирно.

"Ще го пенсионираме и ще го изпратим в ъгъла му", каза противникът на Ердоган. "Той ще се оттегли мирно. Никой не бива да се тревожи за това", твърди той.

Ердоган е в болница? Турският президент отмени публичните си изяви

ББС посочва обаче, че не всички са сигурни в това и че има сигнали, че сегашният турски лидер може би се подготвя да оспори резултатите, ако загуби изборите. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу предупреди, че изборите ще са "опит за преврат от страна на Запада", отбелязва още онлайн изданието на радиото, цитирано от БТА.

Кълъчдароглу казва, че обединената опозиция ще бъде нащрек, без да се доверява нито на президента, "нито на неговата Висша избирателна комисия или неговите съдии".

Ердоган прекъсна телевизионно интервю заради неразположение

Националният алианс, който издигна като общ кандидат-президент Кемал Кълъчдароглу за изборите на 14 май, се състои от шест опозиционни политически сили, най-голямата от които НРП на Кълъчдароглу.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм