„Разбира се, че има риск от манипулиран вот. И сега ставаме свидетели на злоупотреба с държавни ресурси. Но „Партията на справедливостта и развитието“ остава изключтелно голяма. Дори вотът да е много честен, каквото и да се случи, Ердоган ще получи висок резултат, а партията му ще остане най-силната в Турция. Това е сигурно“, заяви международният журналист Ангел Петров по повод предстоящите избори в Турция в предаването „Кой говори?“ по Дарик радио.

Предстоящият вот на 14 май са от ключово значение на само за турските граждани, за страните от региона, но и за цяла Европа с оглед геополитическия контекст и събитията на международната сцена.

Съперникът на Ердоган обеща здрави връзки със Запада, вместо с Русия

„До последно не можем да сме сигурно какво ще се случи на предстоящите избори. Знаем две неща. Турците са силно ангажирани с бъдещето си. Турските избиратели са развълнувани за предстоящия вот. Залогът е вдигнат заради икономическата криза през последните години. Турция винаги е била полялизирана и разделена, но сега в една група от обществото има усещането, че ако не се промени нещо, тяхното съществуване ще бъде поставено под въпрос“, сподели Ангел.

Журналистът е посетил и разговарял с граждани и политически представители в Анкара, Истанбул и югоизточната част на страната. Той разказа как лукът е станал част от предизборната реторика и изтъкна, че кампанията е била много силна в социалните мрежи.

Избори в Турция: Хиляди руски акаунти в Туитър са активирани отново на турски език

Ангел отбеляза, че кампанията на опозицията е била силно насочена към проблемите, които са били създадени през последните години в Турция. Представителите на опозицията са били изключително отворени за среща. Те имат желание да покажат на журналистите, бизнеса и гражданите, че може да им се гласува доверие.

Кой е „турският Ганди“ – човекът, хвърлил ръкавица на Ердоган?

Според него икономиката ще бъде най-важната тема, но има опит от страна на управляващите вниманието на избирателите да се насочи към кюрдския въпрос.

„Друга мантра,която управляващите използват е, че в момента има стабилност и при промяна на управлението ситуацията ще се влоши“, допълни журналистът.   

Битката за Турция: ще запази ли властта си Ердоган?

Ангел Петров заяви, че при евентуална победа на опозицията над Ердоган първите стъпки, които ще предприемат, ще са свързани с икономически реформи. Ще има и политически реформи в посока Европейския съюз с цел подобряване на отношенията.

Ердоган: На 14 май Турция ще изпрати послание на Запада

Той изтъкна, че евентуални конституционни реформи ще отнемат много време и на този етап е трудно да се говори за връщане към парламентарно управление

Ангел отбеляза, че отзвукът от земетресенията е различен в зависимост от района, а по сложния въпрос за миграцията заяви, че това е сред най-странните теми.

Световната банка оцени щетите от земетресенията в Турция на 34 млрд. долара

„Това е една от най-странните теми по време на кампанията. Темата не присъства ярко в публичния дискурс на политиците. Има гръмки обещания за решения, но това е ходене по тънък лед, защото никой не може да предложи решение за близките няколко години.“

Той добави, че решаването на сирийския въпрос е обвързан и с отношенията със Сирия и Башар ал-Асад, а отношенята са парадоксални поради множество обстоятелства.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм